Fortsätt till huvudinnehåll

Twin Peaks i Ydre


Tidskriften Fokus har undersökt vilka av landets 290 kommuner som är bäst att leva i och av östgötakommunerna utmärker sig Ödeshög och Ydre, vilka också ägnas varsin sida. Kommunerna granskas med hjälp av inte mindre än 44 variabler och Ödeshög får placering 68 vilket är en förbättring med 20 jämfört med fjolåret. Främsta orsaken till klättringen är variabeln ”Att vara äldre.”
Trots samma budget för äldreomsorgen som tidigare år har Ödeshög stigit från botten till absoluta toppen i underkategorin ”Att vara gammal”. De äldre är tredje nöjdast i landet när det gäller vårdutbudet.
Socialnämndens ordförande är Birgitta Widén Blomberg (KD). Hon framhåller att politikerna lyssnar på personalen som i sin tur är lyhörda gentemot de äldre. Personalen är också bra på att få pengarna att räcka till.
Hrm. Det är inte den bilden man fått det under senaste halvåret genom att läsa Corren.
Om Fokus lagt till ännu en variabel ”Flest grannfejder i förhållande till folkmängden” klättrar Ödeshög ännu högre i resultatlistan. Det senaste trätoämnet är en damm anlagd i smyg på 1970-talet. Påhoppen kring vindkraftplanen är väl inte glömda ännu.
Tack vare en utmärkt äldreomsorg svingar sig Ydre upp till tredjeplatsen bland landets alla kommuner. PRO:s ordförande säger att det är en fördel med en liten kommun, man har nära till dem som är ansvariga”.
Mina kontakter med Ydre är fåtaliga och de har skett på grund av jobbet. En gång blev jag utskälld av en hysterisk kommunstyrelseordförande på grund av en bagatell, men det har jag gråtit färdigt över. Allra första gången parkerade jag bilen på Storgatan i Österbymo och mötte inte en människa på min vandring till arbetsförmedlingens lokaler men kände mig hela tiden iakttagen. Det var lite Twin Peaks-känsla över den promenaden.
Jag tvivlar inte på att Fokus undersökning är objektiv och genomlysande med så många olika variabler, men beslutet att flytta till eller stanna i en kommun bestäms av personliga och subjektiva faktorer. I fallet Ydre tror jag att en förutsättning är att man är född och uppvuxen på orten.
Hela undersökningen finns att läsa på fokus.se och där kan du också läsa var din kommun hamnar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och