Fortsätt till huvudinnehåll

Man måste våga fatta beslut


Man måste våga fatta beslut. Det framhöll Helena Alcelius, vd för Borås marknadsföringsbolag, när hon föreläste för politiker och tjänstemän i Motala i måndags. Borås fick utmärkelsen Årets stadskärna 2011 efter en effektiv och drastisk omdaning av stadskärnan. Kommunen ville åstadkomma en strandpromenad utmed Viskan och fick mycket kritik i lokalpressen, bland annat för beslutet att stänga av en gata.

Man måste våga fatta beslut… När jag läste Ulrik Svedins artikel i Corren slog det mig direkt att detta är en parallell till ombyggnaden av Mjölby järnvägsstation till Mjölby resecentrum. Sällan har något stort projekt (70 miljoner kronor) blivit så utskällt redan innan spaden sattes i jorden. Kritikerna fanns både utanför och innanför stadshuset och sköt in sig på två punkter: rivningen av den gamla järnvägsbron och att en tunnel skulle byggas under spåren.

Framförallt infödda Mjölbybor ansåg att järnvägsbron var en symbol för Mjölby och brydde sig föga om att de slitna, branta och hala trapporna var livsfarliga att använda. Passagen under spåren var en kvinnofälla och här skulle många våldtäkter äga rum, påstod bland annat Marianne Karlsson © i otaliga fullmäktigedebatter. Kommunstyrelsens ordförande Jörgen Oskarsson (S) red ut stormen, argumenterade vidare och fick till slut med sig en majoritet i fullmäktige även om insändarna emot var många. Det visar hur viktigt det är att ha framsynta politiska ledare som vågar trotsa en tillfällig opinion och driva igenom nödvändiga men för stunden impopulära beslut. Vid enstaka tillfällen vet faktiskt husse bäst.

När bygget stod klart 2003 vände åsikterna 180 grader. Men det blev ju bra, var den allmänna åsikten på stan och våldtäktsargumenten försvann omgående. Passagen har med facit i hand inte blivit någon tummelplats för våldsmän. Det är inte stökigare där på fredagsnätterna än på intilliggande gator som Järnvägsgatan och Magasinsgatan.

Jörgen Oskarsson berättade att han bedrev opinionsarbetet systematiskt och med pensionärs- och handikapporganisationer som främsta målgrupper. Man gjorde åtskilliga studieresor till järnvägsorter i Mellansverige och lösningen hittade man i Katrineholm. Om du någon gång byter tåg i Katrineholm kommer du som Mjölbybo att känna igen dig.
-     
- När du som politiker ska driva igenom ett projekt av den här storleksordningen måste du ha pensionärs- och handikapporganisationer med dig. De är nyckelgrupperna, förklarade Jörgen Oskarsson vid ett tillfälle för mig.

Lördagen den 17 september firar Mjölby kommun 40-årsjubileum. Jag känner inte till programpunkterna men det skulle förvåna mig om inte Mjölby Resecentrum är värt en egen liten mässa.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och