Sveriges Television gör ett provprogram i Boxholm och Boxholmsborna går man ur huse för at berätta om sin hemort. Aldrig är lokalpatriotismen så stark som när SVT dyker upp med sina kameror.
Det är inte första gången som SVT visar Boxholm uppmärksamhet. I början av 1980-talet spelade bolaget in Indiankojan (sändes 1983), en barn- och ungdomsserie i sex avsnitt i Boxholm. Huvudrollsinnehavare var den kända och uppskattade finlandssvenska aktrisen Birgitta Ulfsson.
Filmteamet tillbringade hela sommarhalvåret i Boxholm och möblerade om i förstan. Bland annat försågs en damfrisering på Nygatan, mittemot Correns redaktion på Storgatan 25, med en systembolagsskylt. Det tog rent komiska vändningar när en genomresande Stockholmare ryckte i den låsta dörren en fredagseftermiddag. Han såg tvivlande ut när jag förklarade att den gröna skylten var fejk på grund av en filminspelning och att orten saknade systembolag.
Året därpå återkom SVT för att spela in ett avsnitt av Lykkeland (sändes 1984), filmen om Ernst Rolfs liv. Operasångaren Hans Josefsson spelade huvudrollen och jag minns att inspelningen innehöll mycket väntan och under väntetiden intervjuade jag huvudrollsinnehavaren. Jag var också statist för första men inte sista gången i mitt liv. Produktionsledaren var samma kvinna som ledde inspelningen av Indiankojan och hon sa att hon var mycket förvånad över att återvända till denna lilla bruksort två gånger inom loppet av ett år. Skälet till att man valde Boxholm var att scenbyggnaden och salongen i Folkets Park var av typisk 20-talsarkitektur, vilket saknades på andra håll i Sverige.
En annan dramatisk händelse på 1980-talet var sprängningen av de två skorstenar som hörde till den nedlagda martinugnen. Två tillfällen var inplanerade under lördagen och söndagen. Min kollega Sven Fransson var på plats med sin kamera och såg hur skorsten nr 1 lade sig snyggt och prydligt i Svartån. Sprängning nr 2 gick åt helvete för att tala klarspråk. Tegelkolossen rasade åt motsatt håll föll över ett ställverk som kollapsade. Följden blev ett dygns strömavbrott som drabbade både många hushåll och produktionen i varmvalsverken.
Jag hittade den ansvarige sprängledaren i Göteborg på måndagsförmiddagen och genomförde en intervju. Han var uppskärrad och kunde inte riktigt redogöra för vad som gått snett.
Den öppna uppgörelsen mellan Per-Arne Larsson och Johan Birath efter valet 2002 är också intressant nutidshistoria. Beslutet om vem som skulle bli kommunalråd fattades efter sluten omröstning i den socialdemokratiska arbetarkommunen. Birath fick flest personkryss i valet men Larsson hade bättre förankring i partiet och blev den som valdes. Som bekant sitter han kvar fortfarande. En direkt konfrontation av detta slag inom socialdemokratin har jag inte upplevt vare sig förr eller senare i västra Östergötland.
När det gäller dramatik slår förstås inget polismorden i Malexander i maj 1999. Men det platsar kanske inte i den typ av program som förbereds just nu.
Av tradition i Boxholm kallas de centrala delarna av tätorten för förstan. Torget, kommunhuset, ICA och Konsum etc.
Vet man exakt vilket år Indiankojan spelades in ?
SvaraRadera80, 81 eller 82 borde det varit.