Fortsätt till huvudinnehåll

Kris i modernäringen


Det svenska jordbruket har problem. I vintras var det grisproducenterna som låg under bilan och nu är turen kommen till mjölkgårdarna. Arla har i olika omgångar sänkt ersättningen till bönderna till 2:60 per kg. Gemensamt för båda näringarna är att deras representanter kritiserar myndigheterna för alltför rigorösa djurskyddsregler vilket ökar produktionskostnaden och klagar över att konsumenterna inte köper svenska bönders produkter i tillräckligt hög utsträckning.

Länets största dagstidning har alltid haft ett gott öga till lantbrukssektorn och i dagens tidning (7/8) är det dags igen för ett mittuppslag. Först en allmänt hållen artikel där länets LRF-ordförande och Arlas vd redogör för situationen. Den senare klagar över att Nya Zeeland, USA och Europa ökat produktionen men efterfrågan har inte ökat i samma takt. (När köpte du mjölk från Nya Zeeland på ICA senast?).

Till konceptet när den här typen av artiklar skrivs hör att man ska söka upp en lantbrukare för att illustrera jävligheten i branschen. Corren har besökt familjen Pettersson på Kolstorps gård utanför Linköping. Kolstorps gård har investerat 15 miljoner kr i mjölkproduktionen och 120 mjölkkor producerar 9000 liter mjölk dagligen. Bruttoförlusten p g a prissänkningen under ett år är 1,3 miljoner kr.

”För att det ska gå runt behövs 3 kr/kilot och fortsätter det så här måste vi gå till banken”, säger Leif Pettersson. Vad han ska göra hos banken går inte att utläsa men jag förmodar för att ansöka om utökade krediter.  Men att lägga ner är uteslutet. Bönderna är dock belåtna med den låga räntenivån.

Sonen David är 29 år och han har inte ångrat valet av yrke. ”Men visst är det lite tråkigt att vi får så lite betalt”. Och nu kommer det intressanta när far och son får frågan om de kan tänka sig att byta till någon annan kund.


 Kris i modernäringen. För vilken gång i ordningen?

”Det går inte. Arla betalar jämförelsevis bra och de andra leverantörerna har nog inte möjlighet att ta emot mer mjölk”, säger Leif Pettersson.


Jag hoppas att ni noterade min kursivering. Å ena sidan klagar han över låga priser, å andra sidan betalar Arla jämförelsevis bra. Jag får det inte att gå ihop. Får du?

Den här typen av artiklar om jordbruksekonomi är meningslösa om man inte har möjlighet att bedöma rimligheten genom att också studera kalla siffror. Den borde kompletteras med de tre senaste årens bokslut. Jag gjorde ett försök att hitta företagets bokslut genom att slå upp 121.nu men hittade inget. Det enda man kan sluta sig till är att mjölkförsäljningen ger en bruttoinkomst på 8,5 miljoner kr. ( 9 000 x 2,60 x 365). Det säger naturligtvis inget om gårdens totalekonomi.

Och förresten, är inte Arla ett producentkooperativt företag, ägt av svenska bönder?



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och