Fortsätt till huvudinnehåll

Time is money


Två ämnen har dominerat när golfsporten debatterats de senaste åren. Det långsamma spelet och medlemstappen vilket vållat somliga klubbar ekonomiska problem.

Dan Persson, bloggare på Idrottens Affärer, har tittat närmare på begreppet tid i samband med golfspel och besök på idrottsevenemang. Han gör det med anledning av att klubbchefen på Visby GK i ett pressmeddelande påstår att de sänkt den genomsnittliga rondtiden med en halvtimme (hur man nu mäter sådant?). Men hans tankegångar är intressanta.

Perssons tes är att en välbärgad och bortskämd medelklass värderar tiden högre än pengar. Han myntar begreppen positiv tid och negativ tid. PT står för själva golfrundan eller matchen medan NT står för resan, köande till toaletten eller för att köpa en pausfika. Om NT blir för stor i förhållande till PT avstår man från evenemanget oavsett om underhållningen är god. Och marginalen blir allt snävare. Den arrangör som förmår leverera en positiv kvot blir framtidens vinnare i slaget om publiken. Den som inte förstått detta utan fortsätter i gamla spår kommer att gå kräftgång. Time is money.

Under de flesta golfrundor jag gjort i år på hemmabanan har tiden hamnat på cirka 4,5 timmar eller mer. En alldeles för lång tid. Fram till kioskuppehållet håller vi marginalen på två timmar men under sista nio händer något. Det blir väntan på i stort sett varje tee. Det kan inte bara bero på att hålen blir smalare i skogen. Av erfarenhet vet jag att det är vanligt med femtimmarsronder på tävlingar.

Kom att tänka på detta när jag i måndags förmiddag spelade Tranås. Vi tog oss runt på 3.40 trots att vi letade länge efter en bortslagen boll på sjuan. Hade inte en kvartett äldre herrar släppt om på femman hade vi naturligtvis inte hållit det tempot. Jag är medveten om att jämförelsen kanske inte är helt relevant då jag åker golfbil av medicinska skäl men att klara sig under fyra timmar borde vara möjligt. Allrahelst som 90 procent spelar poängbogey där du har möjlighet att plocka upp bollen när slagen är förbrukade. Tack vare den snabba rundan hann vi äta lunch i lugn och ro och åka hemåt glada och pigga.


 Denne yngling är ett föredöme på banan. Inga onödiga provsvingar. Pang på bollen.


Mycket har sagts om långsamt spel och jag har ingen patentlösning att erbjuda men nog borde en maxgräns på fyra timmar vara rimlig. Annars tror jag att golfen på sikt tappar ännu fler utövare. Jag tror ingen behöver avstå från golfen av ekonomiska skäl men fritiden blir allt dyrbarare och ska också räcka till husvagnen, båten, sommarstugan, altanbygge på dito och renovering av kök.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom