Fortsätt till huvudinnehåll

"Motstånd, chock och blodig gråt"


Vi börjar oss närma oss vardagen vilket märks i tidningarnas innehåll. De gulliga sommarreportagen börjar ge vika för riktiga nyheter och väl är det.

Två saker slår mig vid genomläsningen av dagens Corren (10/8). Motstånd mot ny campingsplats i Rydsnäs (Ydre kommun) och motstånd mot skatepark i Brunnsviksområdet i Motala. Det tycks vara omöjligt att i Sverige idag etablera något nytt där det finns någon form av befintlig bebyggelse eller naturvärden.

Alla möjliga förmenta miljöhinder dyker upp trots att alla vet att det handlar om särintressen från mer eller mindre själviska personer som inte vill att deras privilegierade bostadsmiljö naggas i kanten.

I Motala tycks kommunens fritidsförvaltning redan ha gett upp och söker nya alternativ i norra delen av stan. Ett offentligt möte i juni gav ett tydligt besked om vad grannarna tyckte på den punkten.

I Rydsnäs är opinionen delad till planerna på en 80 platser stor camping för en kostnad på tio miljoner kr där Caravan Club är en av intressenterna. Förespråkarna säger att campingen ger bättre försäljning för restaurang och affär medan motståndarna påstår att stora miljövärden och fornminnen går till spillo. Argumenten duggar tätt och förmodligen överdrivs både positiva och negativa effekter. Motståndarna använder uttryck som ”chock”, ”gråta blod” och ”ansvar för kommande generationer”. Eh . . . inbördeskrig på gång?

Campingförespråkarna ironiserar över att fornminnena kom fram lägligt just nu för dem har ingen nämnt tidigare. Caravan Club säger att den i sina kontakter med kommunen inte har hört talas om några fornminnen men att man avvaktar länsstyrelsens utlåtande. Mitt tips är att ärendet dras i långbänk och att Caravan Club förlorar intresset och söker sig åt annat håll.

När förekomsten av intressanta jordartsmetaller och eventuell framtida gruvbrytning i Norra Kärr blev kända för ett halvår sedan bildades omgående en protestgrupp. Går det att starta någon form av industriell verksamhet i Sverige utan protester?

Inte heller min egen kommun har sluppit uppslitande diskussioner. När byggboomen stod som högst för ett tiotal år fick byggnadskontoret ett uppdrag att hitta möjligheter till förtätad villabebyggelse i Mjölby. Kontoret tyckte att på Kungshögaområdet i nära anslutning till gymnasieskolan fanns plats för ett tiotal tomter. Absolut inte, tyckte områdets villaägare och drog igång en överklagningskarusell som slutade i först i Regeringsrätten. Kommunen fick rätt efter två vändor i förvaltningsdomstolarna. 


Resultatet av denna domstolsfight är två villor vilka kan ses på bilden. De kritiska bor i de äldre villorna bakom.

På en punkt sällar jag mig också till demonstranternas skara. Och det är emot försvarets planer på att utöka antalet skjutdagar i Vättern från 20 till 50.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom