Fortsätt till huvudinnehåll

Mjölby - ett paradis för nödiga


Ser ni hänglåset där nere?
Frånvaron av offentlig toalett i Mjölbys centrala delar har diskuterats i flera år. I samband med Kanikeplans omskrutna ombyggnad byggdes en toalett – en skaplig pjäs på sådär 15-20 kvm.

På onsdagen var det min tur att besöka bekvämlighetsinrättningen som har två ingångar. Båda dörrarna är försedda med informationsskyltar som talar om att sanitetsporslinet desinficeras efter varje besök och att golvet rengörs en gång i kvarten. Luktar högteknologi alltså. Samt de vanliga förmaningarna på sådana här institutioner om att inte trycka längre i en kvart och att barn under tio år inte får bajsa ensamma.

Jag tar ett halvt steg framåt och rycker i dörren. Stopp. Vad nu då? Dörren sitter fast med ett hänglås någon centimeter ovanför backen. Tar ett varv runt kåken för att se om det är någon information jag missat. Nä, ingenting om var nyckeln kan hämtas. Dörrarna är låsta.

Vad är meningen? Om man mot förmodan skulle få tag i en nyckel ska man då lägga sig på knä för att låsa upp. Eller vad gör en rullstolsburen person? Välter omkull stolen och hoppas att någon snäll medmänniska lyfter upp honom/henne i stolen igen?

Eftersom jag är en tolerant person som försöker hitta rationella förklaringar på det mesta kan det ju vara så att tekniska kontoret inte har fått ordning på alla teknikaliteter och skjutit upp premiären. Men då kan man faktiskt förse dörrarna med ytterligare en skylt.

Finns det ingen beslutsfattare i Stadshuset som besitter vanligt sunt förnuft? Jag vill ha en förklaring.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.