Fortsätt till huvudinnehåll

Mert Kubu - en journalistlegend från MotalaMert Kubu (f-33) är en föregångsman inom svensk journalistik. Hans aktiva och granskande journalistik lyfte framförallt kommunbevakningen till högre nivåer. Mert Kubu kom som flykting från Estland vid slutet av kriget, växte upp i Motala och tog studenten vid Högre Allmänna Läroverket i Motala (nuvarande Zederslundsskolan).

Det var som kommunreporter på Dagens Nyheter som Kubu gjorde sig ett namn. Han trampade korridorerna i Stadshuset, grävde fram rapporter, protokoll och PM och pratade med ansvariga tjänstemän innan han tog kontakt med ansvarig politiker som i 95 fall av 100 var finansborgarrådet Hjalmar Mehr. Den senare underskattade Kubus kunskaper till en början och fabricerade underliga dementier på avslöjanden som var förankrade till hundra procent. Det såg konstigt ut och Hjalmar Mehr insåg att han fick ändra taktik. Sekreterarna hade sedan en stående order att alltid släppa igenom Kubus samtal.

Men de hetaste konflikterna hade Kubu med borgarrådet Helge Berglund, mest känd som Ishockeyförbundets ordförande. Berglund hemligstämplade i princip allt. Kubu överklagade och vann i regel.
En affär fick särskilt stora rubriker. Kubu kom på att Stockholms stad  tippade giftigt rötslam i Östersjön och det fanns en hemligstämplad konsultrapport som bevisade hur farligt detta var. Kubu överklagade och vann. Helge Berglund svarade med att bjuda in pressen till ett jippo där han borstade tänderna i rötslamvattnet. (Jämför med den jägmästare i Värmland som på 70-talet drack hormoslyr inför TV-kamerorna).

Kubus aktiva och granskande journalistik uppskattades inte av Hjalmar Mehr som inte var van att bli ifrågasatt, men senare kom de att lära känna och uppskatta varandra på ett professionellt plan. I det uppmärksammade fallet med det giftiga rötslammet tog Mehr till och med Kubu i försvar och gav Helge Berglund en nästan handgriplig lektion i offentlighetsprincipen och tryckfriheten. Det var mycket ovanligt på den tiden att socialdemokratiska beslutsfattare gick i strid med varandra.

Mert Kubu var dåtidens Janne Josefsson fast med penna och papper istället för kamera och mikrofon. Ibland åkte han ut i landet och roade sig med att besöka diariet i små kommuner. När kontoristerna frågade var han kom ifrån svarade han: ”Hemifrån”. Lagen kräver inte att du identifierar dig om du kräver ut en allmän handling.

Hoppsan. En konsultrapport som hemligstämplades eller hamnade djupt ner i en byrålåda.  Det där låter bekant. 40 år senare sker samma sak med en konsultrapport i Mjölby kommun om en mögelskadad förskola. Har tjänstemän och politiker inget lärt sig på alla dessa år? Nu försvann fastighetschefen till en privat arbetsgivare i Linköping och där behöver han inte bekymra sig för offentlighetsprincipen och diarieföring.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Utopia i Mantorp

Historien upprepar sig