Fortsätt till huvudinnehåll

Temperaturen sjunker och året är nytt



Temperaturen sjunker på utsidan medan jag lyssnar på Eagles i Grundigen. Introt på Hotel Californa har jag lyssnat på i 40 år och kan lyssna på lika länge till. Ganska mysigt i stugvärmen faktiskt.

Vad kan vi vänta av det östgötska idrottsåret 2013? Jag börjar på hemmaplan, cirka 300 meter från min bostad – på Vifolkavallen och dess ishall. Kommer MHC att överleva vintern? Ja, det tror jag, med kommunens hjälp. Men det blir till att börja om i div II med ett lag där stommen består av egna ”produkter” som det heter i sådana här sammanhang. Ekonomispöket ska aldrig underskattas när det gäller hockey.

LHC kan nog se fram emot ett skojigare 2013 än 2012, men längre än till semifinalplats räcker det inte. Gott så. Samarbetet med Roger Melin måste permanentas över lång tid. Kommer laget till slutspelet med en joker i form av vinhandlarn eller är han på väg ut från hockeyn? Inte många frågar efter honom längre.

På stålskodd fot till hemstaden. Hoppet är ute att IFK Motala ska klara elitseriekontraktet är ute men jag tror att laget har tillräckligt hög moral för att klara nytt kontrakt genom kvalet. Men sedan. Löser sig alla problem om kommunen bygger den utlovade hallen 2015? Jag är inte så säker på det. Jag är inte ens säker på att kommunen bygger hallen.

Om drygt ett par månader startar fotbollsallsvenskan och då ser det betydligt skojigare ut. Jag suger åt mig ryktena som säger att Magnus Ericsson är på väg hem från Belgien till – IFK Norrköping. Då blir det ännu roligare på Nya Parken. Vad kan inte Magnus göra på Smedberg-Dalenses inlägg? Och vilken nerv i derbyna med Magnus i fel blåvit tröja. O visst ja. Finns visst något som heter Silly Season.

ÅFF kommer säkert att bli ett mittenlag med hjälp av nygamle tränaren Peter Svärdh. Men forwardssidan ser tunn ut. Även ÅFF behöver en typ Magnus Ericsson i frontlinjen.

För övrigt är drömmarna blygsamma. Har undertecknad tillräckligt med matjord i byxfickorna för ytterligare ett HIO? Det är 16 år sedan det senaste på Miskarp. Annars kan jag alltid hoppas på många långa, ljusa, ljumma försommarkvällar där bollarna studsar rätt. Det känns som om det är det viktigaste som väntar för närvarande. Barnbarnet Alexander, 3, ska naturligtvis få sin första uppsättning klubbor.

Bläddrar i Expressen medan Eagles rullar vidare. TV-kommentatorn Niklas Holmgren är tillbaka i Viasat Sport efter att ha fått sparken i våras. För höga röster i korridorerna och för mycket smällande i dörrarna var enligt Expressens sagesman orsaken till att han fick foten i våras. Niklas engagemang som visar sig i TV-rutan var inte alltid en fördel i umgänget med cheferna. Sport. En annan mer krass förklaring är att Viasat inte klarar sig utan falsetten Holmgren när 48 NHL-omgångar ska spelas på 99 dagar.

En sak står utom allt tvivel. Experterna sitter på läktaren eller i TV-fåtöljen och har svaren på alla svåra frågor. Även i år.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna