Fortsätt till huvudinnehåll

Vad händer med MHC?



Så var det dags igen. Mjölby HC har akuta ekonomiska problem och ansöker om kommunal borgen för ett banklån. Underskottet beräknas till cirka en halv miljon kr innan säsongen är slut. För tio år sedan var klubben nära en konkurs när fordringsägarna till slut accepterade ett tioprocentigt ackord.

Budgeten över publikintäkterna har spruckit totalt och det är kanske inte så konstigt. Ett lag som är strykpojke i div I E drar inga åskådarmassor till hallen, särskilt inte när TV-rutan är sprängfylld av elitidrott.

I värsta fall är pengarna slut i mitten av januari. Mitten av januari, det är ju om en vecka och kommunen behöver längre tid än så för att behandla den här typen av ansökningar. Klubbens ekonomi blir första nöten att knäcka för kommunstyrelsens nya ordförande, Cecilia Vilhelmsson. Hur beslutet än blir lär kritiken komma.

Mjölby HC har under en tid hävdat behovet av en ny isyta eller hall och en sådan finns med i kommunens ekonomiska långtidsplanering för 2015. Frågan är hur dagens akuta problem påverkar den diskussionen. Med ytterligare en hall ökar utgifterna.

Hur går det? Mitt försiktiga tips är att klubben får borgen levererad tillsammans med ett antal brasklappar och moralkakor medan kommunens övriga idrottsföreningar gnisslar tänder. Risken finns att beslutet bildar prejudikat och snart knackar någon av övriga föreningar på porten.

Kommunen resonerar som dåvarande kommunledningen gjorde förra gången. Vi kan inte ha en tom hockeyhall. Omsorgen om MHC:s breda ungdomsverksamhet väger tungt.

Vad kan man göra för att undvika en upprepning? Bilda två separata föreningar, en för elitverksamheten i A-laget och en för ungdomsverksamheten. Då sover nog några ungdomsledare lugnare om nätterna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och