Fortsätt till huvudinnehåll

Duvan landar i Tranås?



Det är alltid en högtidsstund när Tranås-Posten hamnar i brevlådan på torsdagarna. En utpräglad lokaltidning med veckoutgivning och som till form och innehåll inte förändrats mycket sedan 1970-talet. Ibland önskar jag att Mjölby har en liknande publikation. Senaste numret innehåller en intressant artikel om att kommunledningen med Anders Wilander i spetsen bearbetar kinesiska företagare för att förlägga en fabrik för elcyklar till Tranås.

Bakgrunden känner ni till. I höstas fick Tranås beskedet att det klassiska Tranåsföretaget Stigas (tillverkare av trädgårdsmaskiner) italienska ägare beslutat att förlägga tillverkningen till Italien i fortsättningen. 175 anställda förlorar jobben och det är många arbetstillfällen i en kommun med 18 000 invånare. Det är alltså mot den bakgrunden som kommunledningens flirt med Kina ska ses.

Anders Wilander och två tjänstemän besökte staden Tianjins som är en vänort till Jönköpings län. Staden har 14 miljoner invånare och ligger 12 mil från Peking. Tranåstrion gjorde  studiebesök på en fabrik där elcyklar av märket The Flying Pigeon tillverkas. Företaget har 30 000 anställda och tillverkar 500 miljoner cyklar per år och bland exportländerna finns åtskilliga länder i Nordeuropa. Enligt artikeln har företagsledningen planer på att flytta delar av tillverkningen till Europa och då skulle Tranås vara ett alternativ. Parterna hoppas att skriva en gemensam avsiktsförklaring sedan företagsrepresentanter tittat närmare på vad Tranås har att erbjuda.

Produktidén är formidabel. Vem vill inte ha en motor som planar ut backarna? Min 83-årige bror har en elcykel och den fungerar utmärkt.

Låt mig först konstatera att kineserna förhandlar från en styrkeposition och utövar ingen välgörenhet i Sverige. Om de gör allvar av planerna att förlägga produktion till Europa finns säkert flera kandidater än Tranås och Sverige.

Men min invändning är denna. Kinas främsta konkurrensmedel är den låga kostnaden för arbetskraften. Den konkurrensfördelen försvinner vid en produktion i Tranås för jag har svårt att tro att svenska metallarbetare accepterar samma löner som de kinesiska kollegerna. Alternativet skulle vara att konsumenterna accepterar ett högre pris för en Europatillverkad Duva. Är det realistiskt att tro det?

Jag är visserligen bara en gymnasieekonom men jag skulle gärna vilja veta hur Wilander och hans stab ska lösa den knuten.  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och