Fortsätt till huvudinnehåll

Jag är en gruvromantiker



Den som driver ett gruvprojekt i Sverige måste ha såväl goda nerver som matjord i fickorna. Ni har väl inte kunnat undgå att läsa att den nya järnmalmsgruvan i Pajala har stora finansiella problem och genomför en företagsrekonstruktion. Den blivande (?) gruvan för sällsynta jordartsmetaller i Norra Kärr utanför Gränna har miljörörelsen kastat sig över trots att projektet endast befinner sig på utredningsstadiet. Norra Kärr kommer att göra Vätterns vatten radioaktivt, så är det bara. Att området ligger 1,5 kilometer från Vätternstranden och på andra sidan E 4 spelar tydligen ingen roll.

Gruvprojektörer vet naturligtvis att det är högriskprojekt. Åtskilliga miljarder kastas bokstavligen ner i ett hål i backen innan det efter flera år är dags för den första leveransen. Under tiden kan konjunkturerna växla och efterfrågan på malmen minska. Men det finns också en möjlighet att investeringarna blir mycket lönsamma.

Jag erkänner att jag har en viss fascination för gruvor allt sedan fotografen Åke Karlsson och jag gjorde ett reportage i Zinkgruvan 1997, Sveriges sydligast belägna gruva. Jag känner en reservationslös beundran för dessa tysta män som jobbar 600 meter under jord i mörker, år efter år. Det är flera generationer gruvarbetare som byggt upp det här landets relativa välstånd. Tidskriften Fokus kallar känslan för gruvromantik och är en förklaring till att Northland i Pajala har en stor andel vanliga småsparare som ägare (12 procent).

Stora näringslivsprojekt i Vätternbygden brukar sällan bli verklighet om miljörörelsen sätter klorna i dem – det finns åtskilliga exempel på detta - men ibland undrar jag om inte miljöaktivisterna oroar sig i onödan. Tasman Metals har inga obegränsade resurser (se faktaruta) och måste förlita sig på externa finansiärer. En dag kanske pluskan är tom eller så har efterfrågan på den eftertraktade malmen minskat drastiskt. Ett alternativ är att kinesiska myndigheter lättat på de nuvarande exportrestriktionerna för det är i Kina som de största fyndigheterna finns.

Det ska bli intressant att se var projektet hamnar. Fifty-fifty kanske.

Så här skriver tidningen Affärsvärlden om de ekonomiska förutsättningarna.
Tasman Metals är noterat i Kanada och har ett marknadsvärde på 1,27 miljarder kronor. Kursen har toppat på nära 6 Kanadadollar men har fallit ner till 3,20. I Bloomberg finns inga estimat, men intresset är stort för bolaget och i oktober arrangeras en resa för internationella analytiker till bland annat Norra Kärr.
Förutom Norra Kärr har Tasman Metals även säkrat rättigheter i andra kända nordiska fyndigheter som i Särna, Alnön (utanför Sundsvall), Biggejavri i Norge och Korsnäs och Otanmaki i Finland.
För Tasman Minerals med en kassa under 20 miljoner Kanadadollar återstår det att finansiera projektet. Inkluderas anrikningsverk, järnväg och annat i kalkylen så är investeringsbehoven över 1,3 miljarder kronor.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom