Fortsätt till huvudinnehåll

Censur i BoxholmBoxholm skakas av en strid om det fria ordet. Författaren Lars Gärling, Tullinge, hoppar av en föreläsningsafton på biblioteket. Gärling har i sin bok ”Klamparungar” berättat om elaka och oförstående lärare och hur han blev utsatt för mobbning av skolkamraterna. Detta har uppenbarligen gjort bibliotekschefen skakis.

Bibliotekschefen Anya Feltreuter har bett Gärling att undvika att tala om specifika personer så att ingen ska behöva känna sig utpekad. Gärling får gärna tala om mobbing i största allmänhet fast det är ett begrepp som inte var uppfunnet för 50 år sedan. Försedd med sådana muntliga handklovar hoppar Gärling av, vilket jag förstår. En attack mot det fria ordet. Ingen bibliotekarie skulle komma på tanken att ge en etablerad författare sådana förmaningar.

Kanske är det bruksortens nackdel, dess strävan efter konsensus och viljan att vara alla till lags. En attack på myten om idyllen Boxholm där alla känner alla?

I Boxholm har Johan Birath med rätta fått mycket beröm för sina mustiga, färgstarka och detaljerade skildringar av gångna tider. Johan har inte väjt för några namn eller detaljer som han hittat i rättegångsprotokollen. Hur läsvärda skulle dessa böcker vara utan faktiska omständigheters nämnande?

Kanske Mjölbys bibliotekschef Birgitta Hellman-Magnusson kan bjuda in Gärling till Mjölby bibliotek istället.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp