Fortsätt till huvudinnehåll

Elitspelare invaderar Omberg




På måndag 9 september invaderar 78 elitspelare Ombergs GK. Ombergs Golf Open ingår i minitouren och har en sammanlagd prissumma på 110 000 kr.
Vi vill marknadsföra oss mot de bättre spelarna också, förklarade vd Ulf Tegnebo vid vårt besök i söndags. Intresset är stort. Samtliga anmälda har plushandicap.

Banan är förstås i utmärkt skick. Vårvintern med flera veckors ”frystorka” ställde till med problem för flera banor i regionen men Omberg fick ändå en bra säsongsstart. Lösningen var att låna Räddningstjänstens tankbil som vattnade banan varje dag under tre veckors tid.

För drygt tio år sedan följde jag banans tillblivelse och start i min dåvarande yrkesroll. Bröderna Ulf och Magnus Tegnebo förvandlade det gamla skjutfältet till en modern golfbana med hjälp av Pierre Fulke och Göran Lorichs. Med åren har den mognat och vissa förbättringar har gjorts. Tee på hål nr 3, banans svåraste, har en upphöjd palissad i sten, bäcken på hålets vänstra sida har breddats och fjortonde hålet har förlängts till över 500 meter. Nians korthål är lika klurigt som vanligt och många spelare sneglar förskräckt mot dammen till vänster. Vyn över fjortonde green med Vättern i bakgrunden är banans mest fotograferade. Sådana där bilder som golfpornograferna suckar över under långa, mörka vinterkvällar.

Herrarna på bilden spelar inte på måndag.
  
Klubben har successivt anpassat anläggningen för gästspelare och turister. En ny stor matsal med god utsikt över ettan och tian har byggts liksom två hotell. De gamla stugorna från den militära tiden har renoverats och moderniserats. På lönelistan finns ett 60-tal personer med varierande arbetsuppgifter. Långt ifrån alla jobbar med banan. Bröderna Tegnebo har steg för steg utvecklat en turistanläggning utan motstycke i Ödeshögs kommun.

Banan har fått massmedial uppmärksamhet också i fackpressen. Svensk Golfs senaste nummer har vyn över fjortonde på omslaget. Tidningen har gjort en rundresa till banorna runt Vättern. ”Banan är inte spektakulär men lågmälda Ombergs genomtänkta design ger en rolig upplevelse”, lyder tidningens omdöme.

Undertecknad är nyfiken på hur eliten tar sig an det 561 meter (vit tee) långa fjortonde. Ett monster i kylig motvind, säger jag med söndagens runda i färskt minne. Orkar någon upp på två? Kanske Mjölbysonen Gustav Adell känner sig manad? Svaret ges på måndag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och