Fortsätt till huvudinnehåll

Gunilla Carlssons skatteproblem

Omständigheterna kring Gunilla Carlssons avgång fortsätter att sysselsätta rikstäckande press medan ämnet är iskallt för östgötapressen. Tidskriften Fokus ägnar mer än två sidor och två skribenter, Ulrika Knutson och Torbjörn Nilsson, åt biståndsministerns brådstörtade avgång.

Båda är ense om att hela sanningen inte kom fram vid den korta presskonferensen.(Tre frågor tilläts). Ulrika Knutson skriver att med tiden blev GC en av de kunnigaste ämnesministrarna men att hennes sluggerstil och hårda retorik gav henne motståndare både i biståndsbranschen och bland de egna tjänstemännen.

En annan tolkning är att statsministern tvingades flytta på GC för att ge plats åt Hillevi Engström som kallas inkompetent.

Men Gunilla har inte fått sparken. GC tillhör moderaternas innersta kärna, är partiets vice ordförande och kompis med statsministern sedan åren i MUF. Torbjörn Nilssons artikel innehåller en omständighet av mer konkret natur. Jag citerar Fokus:

”Det finns en omständighet som Gunilla Carlsson och Fredrik Reinfeldt inte berättade om. I slutet av augusti beslutade Skatteverket att upptaxera Carlsson efter att ha underkänt avdrag på drygt 45 000 kr i årets deklaration. Ingen summa som föranleder en avgång kan tyckas men så är det inte heller första gången. Förra år avslogs liknande avdrag. Och 2000 upptaxerades Carlsson efter att ha försökt dra av kostnader för kabel-tv, blommor och livsmedel.

Att minimera riskerna kan Fredrik Reinfeldt tycka vara väl så viktigt inför ett valår. I året deklaration har Gunilla Carlsson överhuvudtaget inte skickat in några handlingar för att styrka sina avdrag.

Kvitton har aldrig varit Gunillas grej, säger en tung moderat.”

Nä, kvitton var aldrig Mona Sahlins grej heller.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp