Fortsätt till huvudinnehåll

Vem gillar företagsgolf?
Anna Joelsson Söfting är en av Svensk Golfs många intressanta bloggare. Hon är klubbchef på Albatross i Göteborg och har företagsledarens perspektiv på saker och ting men är inte desto mindre intressant. I senaste inlägget resonerar hon kring företagsgolfen som har högsäsong så här i inledningen av hösten.

Få företeelser inom golfen väcker så mycket känslor som företagsgolfen. Många medlemmar har negativa synpunkter på företagsgolfen trots att hennes klubb har tre banor att välja på så ingen behöver avstå från en runda. ”Det är alltid företagsgolf” får hon och hennes medarbetare höra trots att endast tre procent av säsongens tider upplåts för företagsgolf.

Visst finns det mer jobb förknippat med företagsgolf men fördelarna överväger, tycker hon. Klubben får tillfälle att visa anläggningen för spelare som aldrig besökt den tidigare, företaget får möjlighet att vårda sina relationer med kunder och leverantörer och klubben får naturligtvis in en hyresinkomst vilket indirekt påverkar årsavgiftens storlek. Ändå har klubbledningen på Göteborgsklubben svårt att få förståelse för företagsgolfen.

Förr i tiden spelade jag rätt mycket företagsgolf, både på hemmabanan och andra. Som spelare blir man mycket väl omhändertagen; ett startkit, dryck och förfriskningar efter nian, buffé efteråt och ett överdådigt prisbord som inte alltid står i proportion till prestationerna på banan.

Men det fanns något som irriterade mig oerhört. Golf blir gärna en prestigesport speciellt för medelålders män som inte har tillfälle att spela särskilt ofta. Kommer ihåg en tävling i Motala där en nollåtta var inne och vände i skogen flera gånger men aldrig hade mer än bogey. Hans markör var en nybörjare och sa ingenting och jag drog mig för att säga till på skarpen eftersom man då riskerar att förstöra stämningen i bollen. Till slut sa jag ifrån och det gick bra under fortsättningen av spelet.

Tyvärr har jag upplevt alltför många liknande incidenter för att påstå att det var en tillfällighet.

Är det bra eller dåligt med företagsgolf? Svårt att lämna ett generellt svar men för klubbstyrelsens väger extrainkomsten tungt. Situationen kompliceras av att företaget ofta är en av klubbens sponsorer. Men i Albatross fall bör det inte vara något problem eftersom klubben disponerar över tre banor.

En annan iakttagelse jag gjort under åren. Företagsgolfen kan användas som en konjunkturmätare. När det är dåliga tider är det fåtaliga arrangemang på klubbarna.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp