Fortsätt till huvudinnehåll

Boxholms kommun ingen vanlig krämareEn intressant diskussion fördes på Boxholms kommunstyrelse möte i veckan, för övrigt avgående kommunalrådet Per-Arne Larssons sista. Frågan var om kommunledningen kan sänka priset på kommunala villatomter för att få fart på försäljningen? Svaret blev nej och alla partier var eniga.

En kort rekapitulation. På Timmerö finns ett ganska stort antal villatomter med utsikt mot Svartån. Efterfrågan har inte varit stor. Endast det kommunala bostadsbolaget har köpt ett par tomter för att uppföra radhus. I höstas damp det ner ett brev från ett ungt par som var villiga att köpa en tomt närmast ån men var inte villiga att betala 645 000 kr innan man hann sätta spaden i jorden. De påpekade att det finns billigare tomter i grannkommunerna.

Att anpassa priset efter utbud och efterfrågan är vanligt i affärslivet men en kommun är ingen vanlig krämare. Lägre pris än 645 000 kr vore en kommunal subvention och något sådant är inte tillåtet enligt kommunallagen. Lagens likställighetsprincip ska gälla vid tomtförsäljning, ingen part får särbehandlas på bekostnad av någon annan. Det är avgående Larssons budskap till Boxholmarna.
Att förbise kommunallagen kan få allvarliga konsekvenser. På 90-talet fick tre bostadsrättsföreningar i Mjölby ekonomiska problem sedan Riksbyggen kalkylerat fel. Kommunstyrelsen i Mjölby gick in och subventionerade föreningarna några år innan Hyresgästföreningen överklagade beslutet till Kammarrätten i Jönköping. 

Domstolen gav den klagande rätt och Mjölby kommun upphörde med subventionerna. Föreningarna gick i konkurs och lägenheterna (Eldslösa, Sya och Västra Harg) hamnade i knät på kommunen eftersom den gått i borgen för föreningarna tio år tidigare.

Kommunfullmäktige beslöt då att införliva lägenheterna i Bostadsbolagets bestånd. Det var många besvikna och förbannade föreningsmedlemmar som gick hem den kvällen efter att ha bevistat mötet. Idag tror jag de flesta köpt loss sina hem från Bostadsbolaget.

Boxholms kommunstyrelse har alltså gjort rätt. Och förresten, är det en mänsklig rättighet att bo i villa vid vatten? De flesta får anpassa sig till den bostadsstandard som plånboken tillåter.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp