Fortsätt till huvudinnehåll

Rea på Bro Hof





Hur står det egentligen till med Bro Hof? Flera tecken i skyn pekar på att den svenska golfens flaggskepp har problem. Tidigare i år kom beslutet att 2014 och20 15 års Nordea Masters spelas i Bara, sen lämnade verkställande direktören sitt jobb och nu rear ut klubben ut medlemskapen. I framtiden kommer tre spelrätter per aktie att ingå istället för en. Det kallar jag för en präktig rea. Det är som att knalla in på Pressbyrån och köpa tre kexchoklad till priset av en. Nja, kanske en långsökt parallell men ni förstår vad jag menar.

Bro Hof Slott GC har gjort sig känd landets mest exklusiva klubb med två banor i absolut toppklass men det har inte lossnat på medlemssidan. Under sju år har bara 330 medlemsaktier sålts men så har också prislappen varit ovanlig saftig, 350 000 kr. Därtill kommer sedvanliga årsavgifter. Med ett sådant aktiepris kan det väl knappast finnas många privatpersoner bland köparna, det måste handla om företag.

”Klubbens ekonomi är stabil men vi behöver ett större överskott för kommande underhåll och investeringar. Målsättningen är nu att göra Bro Hof till Stockholms bästa golfklubb och en medlemsklubb för golfälskare. Vi behöver dock bli fler medlemmar för att skapa det underlag som behövs för en stabil ekonomi och för att upprätthålla den höga kvaliteten på banor och anläggning,” säger grundaren Björn Örås till golf.se.

Mångmiljonären Örås uttrycker sig ungefär på samma sätt som min hemmaklubbs ordförande Per Borthen. ”Vi behöver och har plats för fler medlemmar”. Bara med den skillnaden att herrarna spelar i olika finansiella divisioner. Någonting i min journalistreptilhjärna säger att det inte är sista gången nyheter av det här slaget kommer från Bro Hof. Kanske har Örås tagit sig vatten över huvudet?

Med golf är det nu så att glädjen över en välmatad järnnia är lika stor på Flemminge i Boxholm som på Bro Hof. Alla behöver inte äta i en slottsrestaurang.
Samtidigt kommer uppgifter som säger att golf-Sverige håller på att återhämta sig med besked, berättar nättidningen Idrottens Affärer.

En sen och kall vår vände till en fantastisk höst med flera rekordnoteringar. 22 000 personer började spela golf under 2013 och 28 000 personer återvände efter uppehåll.

Den officiella slutsiffran för 2013 blev fantastiska 473 797 aktiva medlemmar, varav 48 759 juniorer. Om inte det är en folkrörelse vet jag inte vad som kan kallas en folkrörelse. 139 klubbar har vuxit och 101 har minskat.

Sett över hela 2000-talet har golfen idag lika många registrerade aktiva medlemmar som år 2000. Framtiden får utvisa om det är ett trendbrott eller ett tillfälligt hack i kurvan. Jag hoppas på det förra.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna