Fortsätt till huvudinnehåll

En fejkad grön skylt




Platsen för den falska skylten.

Boxholm var ett populärt ställe för filminspelningar i början av 1980-talet. Det började med att TV- serien om Ernst Rolfs liv Lykkeland förlade inspelningen av en scen till Boxholms Folkets Park som hade den rätta 20-talslooken. Jag fick en statistroll i inspelningen och fick klart för mig vilken omständlig procedur det är att spela in film. Ljudet från en förbipasserande moped eller flygplan räckte för att regissören fick avbryta inspelningen. Brandkåren var där för att åstadkomma ett regn. Jag utnyttjade väntetiden till att intervjua huvudrollsinnehavaren, den genomtrevlige operasångaren Hans Josefsson. Man var flitig på den tiden.

Min egen insats som statist satte inga större spår. Jag syntes bara i silhuett i salongen bland många andra statister och jag tvingades peka ut min ”rollfigur” för mina anhöriga vid premiären.

Döm om min förvåning när SVT dök upp sommaren därpå med ytterligare ett inspelningsgäng. Den här gången spelade man in Indiankojan, en barn- och ungdomsserie med den finska aktrisen Birgitta Ulfsson i huvudrollen. Gruppen fanns i Boxholm hela sommaren och gjorde sig riktigt hemmastadda. Festade en hel del och besökte gärna en villa i Fällhagen av olika skäl.

För att spela in en scen behövdes ett systembolag vilket saknades i Boxholm på tiden. Valet föll på en damfrisering i hörnet av Storgatan-Nygatan mitt emot Correns redaktion på Storgatan 25 och den ordinarie skylten byttes ut mot den världsberömda gröna. Scenen spelades in på en förmiddag men ingen brydde sig om plocka ner den fejkade skylten efteråt.

Skylten ställde till problem för den Stockholmare som parkerade på Storgatan en fredagseftermiddag och skyndade över till butiken. Hur han än ryckte och drog i dörren förblev den låst. Jag förbarmade mig över honom och förklarade att det aldrig funnits något bolag där utan det var en kvarglömd skylt efter en filminspelning. ”Närmaste inköpsställe ligger i Mjölby.”

Han tittade förbryllad på mig och vägrade till en början att acceptera förklaringen. Han trodde nog att jag var den sista resten av ortens IOGT-NTO som i överambition skulle beröva honom chansen till en välförtjänt fredagskvarting. Han lämnade Boxholm i hög fart i riktning norrut.

Ett myllrande folkliv på Storgatan.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och