Fortsätt till huvudinnehåll

Kreativiteten flödar denna dag



Motala Tidning berättar att Ica Maxi betalar broavgiften i fortsättningen. Corren sprider nyheten att Skänninge-gate leder till hårdare kontroll av takfärgen på alla villor. NT skriver att Norrköping köper Arbis och ser till att knullkvällarna (swingersverksamheten) drivs i kommunal regi.

Dagens datum är första april ifall ni inte märkt det ännu. Ingenting engagerar en halvtrött redaktion lika mycket som första april. Skribenter lägger pannan i djupa veck och i korridorerna debatteras det flitigt. Vad ska vi hitta på i år?

Av de tre Östgötatidningarna tycker jag att Motala Tidning vinner med konkurrens av NT. Piggt och aktuellt. Den nya bron och dess avgifter är ett debattämne som aldrig tycks ta slut. Det är bara att kolla på Facebooks Motalasida.

Ett av de bästa aprilskämten i Correns historia stod min arbetskamrat Sten-Åke Björnstedt för i mitten av 1990-talet. Han lyckades släpa ut dåvarande kommunalrådet Johan Andersson och några parkarbetare i skyddskläder och fejka en bild där de senare fäller ståtliga träd i Kanalparken i Motala. Den fick stort genomslag och lurade många. En grupp något äldre aktivister ville starta Aktionsgruppen Rädda kanalparken. Att första april inföll på en måndag och att parkarbetarna knappast jobbade på en söndag föll ingen in. Sten-Åke har alltid varit en stor skämtare och numera underhåller han från scenen i gruppen Tre Gökar.

Första gången jag stötte på första april på en tidningsredaktion var 1967 på Östgöta-Bladet i Vadstena. Vintern var lång och kall och i slottets vallgrav låg isen tjock fortfarande. Lennart ”Elbe” Bergstrand dök in i mörkrummet och någon timme senare kom han ut med ett montage som föreställde ett marint fartyg som bröt is i slottets vallgrav. Rubriken löd: ”Isbrytare från torpedverkstaden hjälper kommunen i vallgraven”. Påfallande många Vadstenabor tog en eftermiddagspromenad till slottet. Elbe tyckte om att pyssla i mörkrummet och finslipade skapelserna vid klichémaskinen.

Ett riktigt bra aprilskämt ska vara galet men inte helt orimligt. För knappt tio år sedan levererade Klas Gustafsson, dåvarande vd på MSE, ett skämt inom rimlighetens gräns. Han meddelade att MSE köpt in en turistbåt från Göteborgs hamn och konverterat den med en miljövänlig motor driven av metangas. Avsikten var att öppna en linje mellan det nya villaområdet Sörby och centrum för att knyta ihop stans centrala delar med den nya stadsdelen.  Tyvärr kunde inte undertecknad låta bli att ”förbättra” skämtet med att lägga till att båtens befälhavare hette Monika Gideskog(m) och att hopp-i-land-Kalle var Jörgen Oskarsson(s).  Där bredde jag på för tjockt och trovärdigheten försvann. Man ska inte bre på för tjockt – varken här eller där.

Klas Gustafsson fortsatte till ett höjdarjobb på Tekniska Verken. Undrar vilket skämt han utsatte sina stackars undersåtar för idag? Stångån ligger nära hans kontor.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och