Fortsätt till huvudinnehåll

Kreativiteten flödar denna dagMotala Tidning berättar att Ica Maxi betalar broavgiften i fortsättningen. Corren sprider nyheten att Skänninge-gate leder till hårdare kontroll av takfärgen på alla villor. NT skriver att Norrköping köper Arbis och ser till att knullkvällarna (swingersverksamheten) drivs i kommunal regi.

Dagens datum är första april ifall ni inte märkt det ännu. Ingenting engagerar en halvtrött redaktion lika mycket som första april. Skribenter lägger pannan i djupa veck och i korridorerna debatteras det flitigt. Vad ska vi hitta på i år?

Av de tre Östgötatidningarna tycker jag att Motala Tidning vinner med konkurrens av NT. Piggt och aktuellt. Den nya bron och dess avgifter är ett debattämne som aldrig tycks ta slut. Det är bara att kolla på Facebooks Motalasida.

Ett av de bästa aprilskämten i Correns historia stod min arbetskamrat Sten-Åke Björnstedt för i mitten av 1990-talet. Han lyckades släpa ut dåvarande kommunalrådet Johan Andersson och några parkarbetare i skyddskläder och fejka en bild där de senare fäller ståtliga träd i Kanalparken i Motala. Den fick stort genomslag och lurade många. En grupp något äldre aktivister ville starta Aktionsgruppen Rädda kanalparken. Att första april inföll på en måndag och att parkarbetarna knappast jobbade på en söndag föll ingen in. Sten-Åke har alltid varit en stor skämtare och numera underhåller han från scenen i gruppen Tre Gökar.

Första gången jag stötte på första april på en tidningsredaktion var 1967 på Östgöta-Bladet i Vadstena. Vintern var lång och kall och i slottets vallgrav låg isen tjock fortfarande. Lennart ”Elbe” Bergstrand dök in i mörkrummet och någon timme senare kom han ut med ett montage som föreställde ett marint fartyg som bröt is i slottets vallgrav. Rubriken löd: ”Isbrytare från torpedverkstaden hjälper kommunen i vallgraven”. Påfallande många Vadstenabor tog en eftermiddagspromenad till slottet. Elbe tyckte om att pyssla i mörkrummet och finslipade skapelserna vid klichémaskinen.

Ett riktigt bra aprilskämt ska vara galet men inte helt orimligt. För knappt tio år sedan levererade Klas Gustafsson, dåvarande vd på MSE, ett skämt inom rimlighetens gräns. Han meddelade att MSE köpt in en turistbåt från Göteborgs hamn och konverterat den med en miljövänlig motor driven av metangas. Avsikten var att öppna en linje mellan det nya villaområdet Sörby och centrum för att knyta ihop stans centrala delar med den nya stadsdelen.  Tyvärr kunde inte undertecknad låta bli att ”förbättra” skämtet med att lägga till att båtens befälhavare hette Monika Gideskog(m) och att hopp-i-land-Kalle var Jörgen Oskarsson(s).  Där bredde jag på för tjockt och trovärdigheten försvann. Man ska inte bre på för tjockt – varken här eller där.

Klas Gustafsson fortsatte till ett höjdarjobb på Tekniska Verken. Undrar vilket skämt han utsatte sina stackars undersåtar för idag? Stångån ligger nära hans kontor.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Går det vägen denna gång också?

"Väderstads tränare har aldrig sett damfotboll"