Fortsätt till huvudinnehåll

Luxorbrand, Enslingen på fjuk och färgstarka lirare



Som gammal sportjournalist är det roligt att göra en serietabell. Här presenterar jag mina mest lästa blogginlägg vilket passar bra till bloggens femårsjubileum. Många inlägg har jag skrivit under årens lopp och långtifrån alla har nått rekordsiffror – det sämsta är 20 sidvyer – men varsågod, här kommer Jacobs Tio-i-topp

1.   Mytbildning kring Luxorbranden     1329 läsare
2.   Enslingen på Fjuk                           1018
3.   De okända miljardärerna på slätten  970
4.   Greven gav Motala ett gott skratt      814
5.   Internationell fastighetsmagnat i Bona 569
6.   En fredag i Vadstena 1971             495          
7.   Mjölby kommuns 40-årsjubileum     493
8.   Välkommen till Bäckströms värld    467
9.   Törna – en färgstark lirare              423          
10.     Mordet på Lagmansgatan            417          

Om man ska göra ett försök att systematisera inläggen kan jag säga att det är jämn spridning mellan de kommuner – Motala, Mjölby och Vadstena – jag varit verksam i. Ämnena har varit företrädesvis kommunalt, kriminellt, idrott och ekonomi och en och annan bokrecension. Artiklar om flora och fauna har inte varit min likör men jag gillar båtliv.

Erik Zetterblad avled på Fjuk 1966.
Enslingen på Fjuk, som ligger tvåa på listan är ett minne från min barndom. Det handlar om Erik Zetterblad som tillbringade 52 år av sitt 82 år långa liv på den lilla ön med avbrott för ett par besök i stan per år. Ni må tro att tioåringen var kaxig när han fick använda den nya kameran. Ett förunderligt levnadsöde. Den skrev jag redan 2011 så den har tagit tid på sig att nå dessa 1018 läsare. Den stora industribranden på Luxor 1976 upplevde jag på plats. Vid det tillfället var jag anställd på företagets försäljningsavdelning.

Greven gav Motala ett gott skratt är en berättelse från 60-talet som jag är nöjd med. Många äldre Motalabor minns när den verbale ”greven” lurade upp delar av den lilla stadens etablissemang för att köpa korv på läktaren. Rött kort för fantasifull pastor är en historia från Vadstena som närmar sig det absurdas gräns men som handlade precis utanför Tio-i-topp. Tänk er en kyrkans man som fejkar ett överfall på sig själv.

Är det korvhandlarn nu igen? skrev jag i samband med att jag skrev Mjölby AI:s jubileumsbok för några år sedan. Det var naturligtvis Bebbes korv som var på tapeten.

Törna här tillsammans med en annan legendar, Egon Bengtsson. Törna är nr 9 på listan.

Min förmåga att gissa vilka inlägg som blir lästa av många är dålig. Jag har väntat mig att somliga skulle nå fler läsare, men å andra sidan har det motsatta inträffat också. Välkommen till Evert Bäckströms värld är ett exempel på det senare. Det kan vara att så att tillfälligheter styr eftersom jag länkar till Facebook.  

Vad är det för mening med att skriva blogginlägg som bara läses av 20-50 personer? En relevant fråga förstås. Men mitt svar är att jag är den som har roligast. Jag har ett behov av att uttrycka mig skriftligen. Det var inte så jag kände när jag gjorde min sista arbetsdag på Corren i maj 2009. Förunderliga äro Herrens vägar.

Det är smidigt att skriva på en dator. Ändringar och raderingar är lätta att utföra. Fast ibland saknar jag en stadig Underwood under fingrarna. Det var en rent fysisk njutning när tangenterna hamrade mot gummivalsen i jämn takt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och