Fortsätt till huvudinnehåll

Stubbat hår, höknäsa och basröst



Veckans Brott har slutat för säsongen vilket öppnar upp för annan verklighetsbaserad krim. TV 4 startade på måndagen med en ny serie där den erfarne utredaren Bo Åström får hjälp av den f d FBI-profileraren Mark Safarik att utreda s k cold cases. Den senare lever upp till mediebilden av en FBI-agent. Lång och bred, stubbat hår, höknäsa och basröst. Han verkade hänga med även när det talas svenska.

Duon tog sig an det tio år gamla mordet på Eva-Marie Strandmark i Öllsjö utanför Kristianstad vars kropp påträffades i en nerbrunnen villa. Polisen antog att branden vållats av sängrökning och det var först vid obduktionen man upptäckte att dödsorsaken var kvävning. Utredningen fick en olycklig start då värdefull tid och tekniska bevis försvann i branden.

Polisens intresse riktades mot hennes f d sambo som enligt vittnen hotat henne och varit våldsam under deras relation. Men en bekant ger honom alibi för den aktuella natten. Sambon avförs från utredningen.

Åström och Safarik gräver vidare och kartlägger Eva-Maries sista timmar i livet. De hittar fler omständigheter som talar emot sambon. De är överens om att alibit är den springande punkten i utredningen och beslutar sig för att tala med mannen som givit sambon alibit. De får till sin överraskning prata med mannen via tolk.

Alibit spricker. Vittnet berättar att sambon försåg honom med en flaska vodka och han har sovit i stort sett hela natten. Han hade ingen koll på var sambon befann sig från midnatt till klockan sex på morgonen. (Brandkåren fick larmet 4.04).

Åströms och Safariks slutsats är att sambon är den skyldige till mordet men att möjligheterna att lagföra honom i Sverige är minimala. Han bor sedan flera år i Turkiet, ett land som Sverige saknar utlämningsavtal med.

Polisduons slutsats är klar men jag undrar om ett eventuellt åtal klarat en domstolsprövning. Tekniska bevis saknas till exempel. Det är inte alltid poliser, åklagare och domare har samma uppfattning i bevisfrågor. En aktuell frågeställning just nu.

Jag är skeptisk till TV 4:s sätt att göra program – det brukar vara för mycket larv – men den här serien får en chans nästa måndag också.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och