Fortsätt till huvudinnehåll

En clown att fruktaClownskräcken sprider sig på bygden. Häromdagen var det två killar som skrämde flanörer utmed Stångån i Linköping och natten till torsdagen skrämde två clowner en ung kvinna i Skänninge. Enligt anmälaren uttalades dödshot och en av dem var beväpnad med ett något som liknade en stor kniv. Förmodligen ett skämt som gått överstyr men mycket obehagligt för den som utsattes. Polisens spaning var resultatlös. I medeltidsstaden finns många trånga gator, smala gränder och prång att gömma sig i.
 
Även på dessa idylliska gator kan obehagliga individer uppträda.
 Vakthavande befäl tar till brösttoner när han kommenterar händelsen i Corren.

”Vad som är tänkt att vara ett skämt kan sluta i att man sitter i en poliscell delgiven misstanke om grovt olaga hot, då är det kanske inte så kul längre, ” säger Torbjörn Lindqvist.

Det senare tvivlar jag på. Jag vet inte hur många gånger jag skrivit om gärningsmän som gripits under pågående brott (misshandel eller inbrott) för att sedan släppas efter ett kortare förhör efter beslut av jourhavande åklagare. Polisutredningen återupptas senare. Mycket senare för att polisen har ju så mycket att göra.

Låt mig påminna om vad som hände vid Nederlösabadet (Svartån) för fyra månader sedan. Många barn och ungdomar hade samlats för att fira skolavslutningen när en 20-årig man dök upp med mask för ansiktet och ett svärd i händerna. Barnen blev livrädda och flydde hals över huvud. ”Gärningsmannen” identifierade sig själv vid ett samtal med vakthavande befäl och bad om ursäkt för sitt dumma tilltag. Händelsen fick inte samma stora rubriker som dagens clownerier.

Har jag läst i samma tidning om att denne 20-åring har lagförts för grovt olaga hot? Svaret är nej. Det som är sorgligt i kråksången är att dumheter i USA så fort får fäste i Sverige.

Den homosexuelle seriemördaren John Wayne Gacy i Chicago var en clown att frukta. Med clownen Pogo som täckmantel uppträdde han bland annat på barnsjukhus och lockade till sig unga pojkar och män. Han lurade dem att ta på sig handfängsel, våldtog och torterade dem och grävde ner liken i bostadshusets källare. Stanken var fruktansvärd när polisen grävde ut källaren och blottlade 33 kroppar i olika stadier av förruttnelse. Bara 25 kunde identifieras. Hans kommentar till polisen var att han fick ont i ryggen av allt grävande.

1980 dömdes Gacy till döden. Han avrättades 1994 med en giftinjektion i fängelset. Det har skrivits flera böcker och gjorts TV-program om denne farlige man och det är kanske dessa som indirekt inspirerat  till de sjuka skämten?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Jag gnagde på grisen i en timme

Utopia i Mantorp