Fortsätt till huvudinnehåll

Hjälte på plan och surkart vid sidan avIngen som gillar fotboll kan ha undgått att lägga märke till Helsingborgs problem. Om det går illa i de två återstående omgångarna kan 2011 års svenska mästare hamna i superettan. I bästa fall kvala för att hålla sig kvar. En degradering skulle vara Henrik Larssons största motgång.

Inte någon kan ifrågasätta Henrik Larssons storhet på planen. De många framgångsrika åren i Celtic, de många landslagsmålen och succéinhoppen i Manchester United och Barcelona. Han är en svensk fotbollsikon och bara överträffad av Zlatan. Bilden av tränaren Henrik Larsson är inte lika självklar.

I takt med de rödblås förluster har relationen med massmedierna försämrats. Intervjuerna efter matcherna har varit pinsamma med förlöjligande svar, inga svar alls eller svar efter någon minuts tystnad och himlande med ögonen. Mellan Helsingborgs Dagblad (HD) och Larsson finns en vallgrav av ömsesidig misstro. Men det är väl knappast lokaltidningens fel att laget sladdar i tabellen.

Jag vet inte om detta är ett försök att skapa attityden ”Vi mot hela världen”, vilket inte är ovanligt i lagsporter. Frågan är om det är en medveten strategi eller en ryggmärgsreflex?

För att få svar på dessa frågor vänder jag mig till en insider – HD:s förre chefredaktör Lars Johanson. Lars är en ovanligt idrottsintresserad och kunnig chefredaktör. Hans svar ger en intressant inblick i relationerna mellan lokaltidningen och stans ledande idrottsförening.

”Det är alltid HD:s fel när det går dåligt för HIF, men aldrig HD:s förtjänst när det går bra. Jag har haft flera möten med ledarna i den föreningen och förklarat medias roll. De vill att tidningen ska vara deras supporterklubb. Det är HD:s fel att publiken sviker. Det ska inte skrivas om bengaler eller huliganer och Gud får inte kritiseras. Henke har inte varit lätt att jobba med. Men inte ens HD vågar ta ner honom från piedestalen.

De tycker dessutom att det skrivs för lite. Herregud! En slagning i arkivet visar på ca 1500 artiklar där Hif nämns per år, dvs 4-5 om dagen. Det finns ingen annan företeelse som ens kommer i närheten. Finns inget mer välbevakat. HD är till och med på alla träningar.”

Lars lägger till att ovanstående gäller från styrelseordförande, klubbdirektör, och ner till pressansvarig och spelare. HIF har ett storklubbskomplex med Manchester United som förebild.

Oavsett utgången av detta höstdrama så funderar jag över vilken väg Henrik Larssons fortsatta tränarkarriär tar. Harvar han vidare i HIF, söker han sig till en klubb med större resurser eller lägger han av? Bättre att bli ihågkommen som en hjälte på plan istället för en surkart vid sidan av.

Helsingborg möter Falkenberg borta idag 17:30. Samma tid möter Gefle Malmö FF på hemmaplan
enrikHh

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Gallerians problem är inte unika