Fortsätt till huvudinnehåll

Hjälte på plan och surkart vid sidan av



Ingen som gillar fotboll kan ha undgått att lägga märke till Helsingborgs problem. Om det går illa i de två återstående omgångarna kan 2011 års svenska mästare hamna i superettan. I bästa fall kvala för att hålla sig kvar. En degradering skulle vara Henrik Larssons största motgång.

Inte någon kan ifrågasätta Henrik Larssons storhet på planen. De många framgångsrika åren i Celtic, de många landslagsmålen och succéinhoppen i Manchester United och Barcelona. Han är en svensk fotbollsikon och bara överträffad av Zlatan. Bilden av tränaren Henrik Larsson är inte lika självklar.

I takt med de rödblås förluster har relationen med massmedierna försämrats. Intervjuerna efter matcherna har varit pinsamma med förlöjligande svar, inga svar alls eller svar efter någon minuts tystnad och himlande med ögonen. Mellan Helsingborgs Dagblad (HD) och Larsson finns en vallgrav av ömsesidig misstro. Men det är väl knappast lokaltidningens fel att laget sladdar i tabellen.

Jag vet inte om detta är ett försök att skapa attityden ”Vi mot hela världen”, vilket inte är ovanligt i lagsporter. Frågan är om det är en medveten strategi eller en ryggmärgsreflex?

För att få svar på dessa frågor vänder jag mig till en insider – HD:s förre chefredaktör Lars Johanson. Lars är en ovanligt idrottsintresserad och kunnig chefredaktör. Hans svar ger en intressant inblick i relationerna mellan lokaltidningen och stans ledande idrottsförening.

”Det är alltid HD:s fel när det går dåligt för HIF, men aldrig HD:s förtjänst när det går bra. Jag har haft flera möten med ledarna i den föreningen och förklarat medias roll. De vill att tidningen ska vara deras supporterklubb. Det är HD:s fel att publiken sviker. Det ska inte skrivas om bengaler eller huliganer och Gud får inte kritiseras. Henke har inte varit lätt att jobba med. Men inte ens HD vågar ta ner honom från piedestalen.

De tycker dessutom att det skrivs för lite. Herregud! En slagning i arkivet visar på ca 1500 artiklar där Hif nämns per år, dvs 4-5 om dagen. Det finns ingen annan företeelse som ens kommer i närheten. Finns inget mer välbevakat. HD är till och med på alla träningar.”

Lars lägger till att ovanstående gäller från styrelseordförande, klubbdirektör, och ner till pressansvarig och spelare. HIF har ett storklubbskomplex med Manchester United som förebild.

Oavsett utgången av detta höstdrama så funderar jag över vilken väg Henrik Larssons fortsatta tränarkarriär tar. Harvar han vidare i HIF, söker han sig till en klubb med större resurser eller lägger han av? Bättre att bli ihågkommen som en hjälte på plan istället för en surkart vid sidan av.

Helsingborg möter Falkenberg borta idag 17:30. Samma tid möter Gefle Malmö FF på hemmaplan
enrikHh

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom