Fortsätt till huvudinnehåll

En Trygger fond eller patriarkalisk syn på arbetare?

Stålet byggde Boxholm och dess fonder.


Snart är det dags för årets studenter att söka bidrag till högre studier ur Carl Tryggers stipendiestiftelse. Undrar hur många som känner till att Boxhoms kommun har en kassakista med 145 miljoner kronor skramlande på botten?

Jag minns den första gången jag skrev om Carl Tryggers stipendiefond. Det var på 80-talet när den legendariske fackföreningsledaren Thord Lindberg redovisade resultatet för fonden. Fotografen Göran Billeson tog med Thord ut på bron över 32:an för att föreviga honom och hans portfölj med det mäktiga industriområdet som en fond i bakgrunden. Kommer inte ihåg inte några siffror men de var säkert imponerande med den tidens mått mätt och Thord var nöjd.

På den tiden var jag inte nyfiken på den man som skänkte ett stort antal Boxholms- och Iggesundsaktier med början 1959 men nu har jag tagit skadan igen. Svaret är en tvättäkta kapitalist född in i en av landets inflytelserikaste industrifamiljer. Bankman, styrelseordförande i Boxholm AB och Iggesund och chefredaktör för Svenska Dagbladet 1939-40. Fadern Ernst Trygger var professor i juridik, universitetskansler och statsminister 1923-24. Kung Gustav V:s förtrogne och rådgivare.

Carl Trygger (1894-1978) var alltså mannen som tog initiativ till den generösa stipendiefond som givit flera generationer Boxholmsungdomar chansen till högre studier. I en annan kontext skulle han karikeras med hög hatt, frack och cigarr i munnen. Knappast någon som bruksarbetare i Boxholm skulle röstat på.
 
BP?
Är det inte en ödets ironi att en man med den bakgrunden blev en sådan välgörare i det socialdemokratiskt sinnade Boxholm? Ett positivt utslag av bruksandan eller en lokal tillämpning av Saltsjöbadsavtalet som präglade arbetslivet i landet under förra seklet? Kapitalismen är kanske inte så dum ändå?

Hemsidan är i behov av en renovering. Hur trovärdigt är det med fem ansiktslösa styrelsemedlemmar (två kommunföreträdare, två representanter för Metall och en för PTK)?
Bad lokalpolitikern och historikern Johan Birath om en kommentar till texten:

Gissningsvis ett utslag av den gamla patriarkala synen på arbetare. Man skulle vara som en god far, vilket innebar såväl omhändertagande som tuff efter behov”, skriver Johan.

Välj den förklaring som passar dig bäst. Den som får ta del av stiftelsens rikedomar är pragmatisk och struntar nog i ideologin.

Årsredovisningen för 2016 ser ut på följande sätt.
Marknadsvärdet är 145 896 000 kr varav fritt kapital 12 491 000 kr. En ökning med 42 miljoner kr sedan 2012.

380 studenter i olika former av högre utbildning har fått dela på
2 556 000 kr.

14 olika projekt inom Boxholms kommun sociala verksamheter har fått dela på 2 121 000 kr.

Idrotts- och föreningslivet har fått dela på 356 400 kr.
Som en jämförelse kan nämnas att Boxholms kommun budget uppgår till 320 miljoner kr vilket är lika mycket som Linköpings kommuns fritidsnämnd.

Boxholm har alltså tillgångar som uppgår till 45 procent av den årliga budgeten. Hur många små kommuner har lika förspänt?


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Polisen som mitt i gatan står