Fortsätt till huvudinnehåll

Piruetter bland bullar och bakelserDags att summera vecka 9 ur ett östgötskt perspektiv. Pengar, eller brist på pengar, ä en gemensam nämnare för två av dem. Först den händelse som engagerat flest nämligen rättegången mot den 24-åringen från Mullsjö som är åtalad för dubbelmordet i Mantorp i juni i fjol.

Spänningen var stor när 24-åringen tog till orda i torsdags efter att tigit sig igenom sex månaders häktningstid. Hans version var att han inte var ensam om dådet och att han spelat en underordnad roll. Mordet hade utförts av två kriminella män. Åklagaren var minst sagt skeptisk till hans uppgifter eftersom DNA och andra tekniska bevis saknas från några okända män.

Tingsrätten kommer troligen att avfärda hans uppgifter i domen med att skriva att ”den tilltalades förklaringar förtjänar ingen tilltro på denna punkt” eller liknande. Enligt Leif GW Persson är utredningen föredömligt skött och en fällande dom är säker till 120 procent. Återstår att se hur påföljden ser ut.
                                            *
Vid årsmötet redovisade ÅFF sitt bokslut och det var en svidande förlust på 4,5 miljoner kr vilket var två miljoner sämre än tidigare prognos. Tillträdande ordförande Ingvar Gustafsson kommentar var att om detta varit ett företag hade konkursen varit ett faktum. Ingvar Gustafsson och styrelsen i övrigt får nu ett drygt jobb att vända skutan och det återstår att se hur länge de orkar. Avgående ordförande Muharrem Demirok försvinner troligen till grönare planer i riksdagen. ÅFF har alla kännetecken för en organisation i upplösning. Ebb i kassan, täta byten av spelare, styrelse och tjänstemän. Tyvärr.

Dan Persson heter en intressant ekonom som skriver krönikor i nättidningen Idrottens Affärer. Han analyserar sambandet mellan samhällsutveckling, ekonomi och elitidrott som få andra skribenter.

Dan Persson tar Modos fall ur SHL som ett exempel.  Örnsköldsvik är en för liten kommun (55 000 invånare) för att backa upp ett elitlag i ishockey. Urbaniseringen (unga invånare flyttar till större städer) drabbar inte bara Norrland utan hela Sverige. Örnsköldsviks lokala BNP är inte tillräckligt stor för att hålla Modo under armarna trots föreningens förmåga att producera talanger som hållit för stjärnroller i NHL. Eller enklare uttryckt: utan en rejäl hög med pengar kan inget elitlag existera. Hans resonemang gäller såväl fotboll som ishockey.  Någonstans vid 100 000 invånare går gränsen för den kritiska massan. Det betyder också att relativt stora städer som Linköping och Norrköping bara har plats för ett elitlag vardera.

Med det resonemanget finns inte plats för Åtvidaberg i allsvenskan på sikt och händelserna utanför planen det senaste halvåret motsäger inte detta. Sportsliga resultat och ekonomiska går hand i hand. Leksand är också för litet för SHL. IFK Motalas ambitioner att bli ett stabilt elitserielag har små chanser att lyckas oavsett om hallen byggs eller inte.

Idrottsvännen i mig vill gärna hoppas att han har fel men mitt faktamässiga jag tror att han har rätt.
                                            *
Svenska kyrkans (Folkungabygdens pastorat) entré i företagsvärlden fick en fiaskoartad start. Det var stora rubriker som i förrförra veckan berättade att nu hade kyrkan gjort ett första företagsförvärv i Wienerbageriet i Mjölby. Inte ett ord om ekonomiska problem. Innan övertagande skulle ske gick dock det säljande bolaget i konkurs men efter diskussioner med konkursförvaltaren fullföljdes affären. Hör det inte till grundregeln i företagsvärlden att kontrollera ekonomin hos den man vill göra affärer med?

Jag tror dock inte att dessa amatörmässiga piruetter bland bullar och bakelser gjort några avtryck på den heliga Börsen. Kanske ”koncernchefen” Mårten Thurfjell ska slå en signal till riskkapitalisten Gardell inför nästa förvärv?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Vallastaden, Svartå strand och Kungsvalla

"Riv och bygg nytt"

Gallerians problem är inte unika