Fortsätt till huvudinnehåll

Tysstnad. Tagning!


Efter att ha deltagit i två inspelningar av reklamfilm betraktar jag mig som något av en veteran bland statister. Nja, det där kan nog betraktas som en kvällstidningsvariant men det har gett inblickar i en bransch som jag tidigare bara haft en rudimentär uppfattning om. Nu ska jag förmedla mina intryck i följande punkter:

1) Branschen är befolkad av unga människor. Jeansen sitter lågt, om vi säger så.

2) Scenen är en stökig f d industri- eller kontorslokal i Norrköping. Har du tur fungerar spolningen på toaletten.

3) En inspelningsdag består till 80 procent av väntan. Arbetsdagen börjar med kaffe medan inspelningspersonalen riggar med belysning och kameravinklar i två timmar. När belysningen väl är klar går en studiolampa sönder och ytterligare en kvarts väntetid. Innan dess sminkas vi av en sminkös som bättrar på sminket i takt med att vi svettas framför lamporna. Men väntan blir inte plågsam. Vi dricker mer kaffe och försöker försiktigt luska ut vilka de övriga statisterna är.

4) När det väl är min tur är inspelningen över på 20 minuter. Tre, fyra repetitioner och lika många tagningar så är det över. Nästan. För då ska scenen spelas in igen men med en annan kameravinkel.

5) Under lunchen skvallrar vi om branschen och då spetsas mina öron. Vi får veta att Teliamannen – ni vet den är stillsamme skåningen som ständigt gör bort sig inför sina barn – inte får några jobb längre. Han kommer i flera år att förknippas med Telia. Samma öde kommer förmodligen att drabba den betydligt yngre tekniknörd som just nu finns med i alla filmer om Telenor. Branschen mår bra, kunderna står i kö men det är brist på idéer och manus.

6) Statisterna är en blandning av unga och gamla, nybörjare och erfarna. Ett par av medspelarna har jag sett i andra produktioner gjorda av andra bolag.

När inspelningen är klar så undrar man hur producenten får ihop detta till ett enhetligt budskap. Men däri ligger teamets styrka. Betänk att en reklamfilm sällan är längre än 20 sekunder men hinner berätta en story med flera snabba klipp och olika bildvinklar. En stor del av arbetet görs vid datorn. Det muntliga budskapet har en stödjande men underordnad funktion.

Till sist. Svaret på den fråga som gnagt inom dig sedan du började läsa denna text. Hur har karln fått uppdraget? Ärligt talat, jag har inte vågat fråga.

För 30 år sedan var jag statist i en inspelning av Lykkeland – filmen om Ernst Rolfs liv som gick på SVT. Huvudrollsinnehavare var operasångaren Hans Josefsson och scenen spelades in i Boxholms Folkets Park som har ett unikt 20-talsutseende i scen och salong. Även här var huvudingrediensen väntan men jag utnyttjade överflödig tid till att intervjua Josefsson. Ni anar inte hur mycket som kan gå snett med en inspelning utomhus som ska föreställa 20-tal. En moped förstörde en tagning, ett flygplan en annan. De enda som var riktigt pålitliga var brandkåren som sprutade vatten över scen och salong.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna