Fortsätt till huvudinnehåll

Mert Kubu - en journalistlegend från MotalaMert Kubu (f-33) är en föregångsman inom svensk journalistik. Hans aktiva och granskande journalistik lyfte framförallt kommunbevakningen till högre nivåer. Mert Kubu kom som flykting från Estland vid slutet av kriget, växte upp i Motala och tog studenten vid Högre Allmänna Läroverket i Motala (nuvarande Zederslundsskolan).

Det var som kommunreporter på Dagens Nyheter som Kubu gjorde sig ett namn. Han trampade korridorerna i Stadshuset, grävde fram rapporter, protokoll och PM och pratade med ansvariga tjänstemän innan han tog kontakt med ansvarig politiker som i 95 fall av 100 var finansborgarrådet Hjalmar Mehr. Den senare underskattade Kubus kunskaper till en början och fabricerade underliga dementier på avslöjanden som var förankrade till hundra procent. Det såg konstigt ut och Hjalmar Mehr insåg att han fick ändra taktik. Sekreterarna hade sedan en stående order att alltid släppa igenom Kubus samtal.

Men de hetaste konflikterna hade Kubu med borgarrådet Helge Berglund, mest känd som Ishockeyförbundets ordförande. Berglund hemligstämplade i princip allt. Kubu överklagade och vann i regel.
En affär fick särskilt stora rubriker. Kubu kom på att Stockholms stad  tippade giftigt rötslam i Östersjön och det fanns en hemligstämplad konsultrapport som bevisade hur farligt detta var. Kubu överklagade och vann. Helge Berglund svarade med att bjuda in pressen till ett jippo där han borstade tänderna i rötslamvattnet. (Jämför med den jägmästare i Värmland som på 70-talet drack hormoslyr inför TV-kamerorna).

Kubus aktiva och granskande journalistik uppskattades inte av Hjalmar Mehr som inte var van att bli ifrågasatt, men senare kom de att lära känna och uppskatta varandra på ett professionellt plan. I det uppmärksammade fallet med det giftiga rötslammet tog Mehr till och med Kubu i försvar och gav Helge Berglund en nästan handgriplig lektion i offentlighetsprincipen och tryckfriheten. Det var mycket ovanligt på den tiden att socialdemokratiska beslutsfattare gick i strid med varandra.

Mert Kubu var dåtidens Janne Josefsson fast med penna och papper istället för kamera och mikrofon. Ibland åkte han ut i landet och roade sig med att besöka diariet i små kommuner. När kontoristerna frågade var han kom ifrån svarade han: ”Hemifrån”. Lagen kräver inte att du identifierar dig om du kräver ut en allmän handling.

Hoppsan. En konsultrapport som hemligstämplades eller hamnade djupt ner i en byrålåda.  Det där låter bekant. 40 år senare sker samma sak med en konsultrapport i Mjölby kommun om en mögelskadad förskola. Har tjänstemän och politiker inget lärt sig på alla dessa år? Nu försvann fastighetschefen till en privat arbetsgivare i Linköping och där behöver han inte bekymra sig för offentlighetsprincipen och diarieföring.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.