Fortsätt till huvudinnehåll

Skänninges största lokalpatriot är dödFörra riksdagsledamoten Marianne Karlsson © har avlidit i en ålder av 81 år. En av Mjölby kommuns mest kända politiker även om hon aldrig satt på någon beslutande post. Hon behövde aldrig presentera sig med efternamnet utan det räckte med ”Marianne i Skänninge” så visste alla vem hon var. Hon var under flera decennier den mest profilerade centerpolitikern i västra Östergötland.,

Första gången jag träffade Marianne var i början av 80-talet på redaktionen i Kanikegården. Hon bjöd på sju sorters kakor och tårta och underhöll med anekdoter från riksdagen. Marianne kände alla och var en god historieberättare. Hon bearbetade oss med debattartiklar, notiser och tips. Vid de tillfällen vi avvisade hennes förslag blev hon inte sur utan återkom veckan därpå med oförbätterlig optimism. Ibland var hon som en bulldozer som malde på utan sidoblickar.

Marianne var ingen politisk analytiker, det måste sägas, men hittade en annan väg i politiken genom att skriva motioner. Hon tävlade om flest antal riksdagsmotioner eller den säregna sporten att presentera den sista motionen innan motionstidens slut. Två motioner fick nationell uppmärksamhet. Det handlade om separata toaletter för damer och herrar på tågen samt att varje sändning i SVT skulle avslutas med nationalsången. Ingen antogs.

Marianne var glad, positiv och energisk i allt hon företog sig. Hon lyste upp varje rum hon kom in i och hade ett vänligt ord till övers för alla.  I kommunfullmäktige satt hon som vice ordförande fram till valet 2010. Hon livade upp tungfotade möten med en och annan snabb replik. Det behövdes för det var en vara som åhörarna var svältfödda på. Hon hade också ork att ägna sig åt kyrkopolitiken.

Framförallt var västgötafödda Marianne en lokalpatriot. Det finns många lokalpatrioter i Skänninge men hon var den största. Hon räddade Stadshotellet från nedläggning genom att övertala byggmästare Sundbaum i Linköping att köpa fastigheten och hon kom till Pingstkyrkans undsättning när miljövårdskontoret i Mjölby ville sätta stopp för kaféets bullbak. Vid sådana tillfällen kom hennes stora kontaktnät bland makthavare och massmedia väl till pass. Hon hade alltid Skänninges bästa för ögonen.

Begravningsgudstjänsten i Vårfrukyrkan den 18 januari blir säkert välbesökt.

Kommentarer

  1. Det lönar sig inte att vara för snabb. Jag glömde en annan sak som hör 80-talet till. Marianne klagade flitigt och regelbundet på Adventskalenderns innehåll och utformning. Det kristna budskapet kom helt bort. Även vid dessa tillfällen fick hennes klagomål relativt stort utrymme i Corren.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.