Fortsätt till huvudinnehåll

Lite schlager, lite bandy och så golfArne Qvick har fyllt pensionär och håller jubileumskonsert med Rosen i Norrköping i kväll. Det är 50 år sedan landsplågan härjade som mest och minnesfunktionerna börjar mala.

Det är i mitten av 70-talet. Jag är försäljare på Luxor och står och talar med Ivan Lundström, som driver två elaffärer i Söderhamn och Bollnäs, när Arne Qvick kliver in i affären iklädd arbetskläder. Vad gör han här, frågar jag nyfiket.

”Han jobbar hos mig som elektriker och har gjort så i många år, sa Ivan. Många tror att han är en tönt men det är fel. När karusellen snurrade som värst kom han till mig och frågade om han fick ett år tjänstledigt för att turnera med Rosen. Gör det du, sa jag, och du är välkommen tillbaka. Tjäna så mycket pengar du kan.”

Turnéåret gick bra för när Arne kom tillbaka hade han råd att bygga ett rymligt hus i Bollnäs.

Arne Qvick slog igenom som rikskändis när han uppträdde i Hylands hörna. Det fanns bara en TV-kanal och alla, säger alla, tittade på Hylands hörna. Den som inte var med på den tiden har något svårt att föreställa sig hur ett TV-program kunde ha sådan genomslagskraft. Om Hyland gett sig in i politiken hade han säkert blivit statsminister.

Ivan Lundström var också en speciell man med kultstatus i Söderhamn. Han var f d bandyspelare i Broberg och kunde knappt visa sig i affären utan att behöva prata bandy i ett par timmar. I Hälsingland kommer man ihåg sina bandyhjältar. Ivan var redan då en av Sveriges bästa golfspelare i sin åldersklass och på 90-talet vann han veteran-SM i Mjölby.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.