Fortsätt till huvudinnehåll

Nytt och krytt från Mjölbys horisontJag läser i dagens Corren att s-krönikören Torbjörn Gustavsson anammat mina tankegångar att Fredrik Reinfeldt har centrala uppgifter i partiet vikta för Gunilla Carlsson. Tidskriften Fokus krönikör Torbjörn Nilsson ägnar tio sidor i fredagsnumret åt att analysera Moderaternas kräftgång och jag kastar mig över artikeln för att kolla om det finns något som stöder min tes. (Torbjörn Nilsson är en skribbler som går grundligt tillväga, han har intervjuat 30 moderater på olika nivåer runt om i landet). Indirekt hittar jag en sådan i uppgiften om att partisekreteraren Kent Persson är impopulär och att historierna om hans tabbar är lika många som under Håkan Juholts korta tid som partiledare i Socialdemokraterna. Två misslyckade rekryteringar i följd till posten som partisekreterare måste vara något slags världsrekord. För övrig tecknar Kisasonen Torbjörn bilden av Moderaterna som ett trött och idéfattigt parti och att Fredrik Reinfeldt och Anders Borg är isolerade. Om några månader får vi veta om Vadstena-Gunilla gör comeback på den stora scenen och ersätter en Örebroare.

Mjölby kommun tigger julgranar på Facebook. De ska vara 4-10 meter höga, granna och välväxta. Donator kan inte räkna med någon ersättning men kommunen ombesörjer transporten. Generösa villkor. Jag har ett förslag. Det finns massor av barrträd i Boxholms kommun och avgående kommunalrådet Per-Arne Larsson(s) kan väl skänka en avskedsgåva till partikamraten i norr, Cecilia Vilhelmsson. Skattehöjaren Cecilia har det inte så roligt just nu. Höll på att skriva att det finns ett sågverk i Boxholm också men julgranar ska väl helst vara i naturell form.

Till sist några rader om vardagsförtretligheter. Badrumsskåpet är moget för slutförvaring efter lång och trogen tjänst. Ni vet ett sådant standardskåp med inbyggd belysning för förvaring av tandborste, tandkräm och verktyg för krigsmålning. Första anhalten var XL Bygg som hade ett (1) skåp på lager. För litet och utan belysning. På nyöppnade Cheapy var det ingen försäljare som tog notis om oss, utan den enda anställda jag såg till satt i trucken och hissade upp varor till taket. Boxholms Byggvaror då? Nej, där såldes inte badrumsskåp överhuvudtaget. Mjölby Rör på Lundbyområdet hade ett enda skåp utan belysning. Fyra bom av fyra möjliga. Hur svårt kan det vara? Har en bestämd känsla av att det blir Ikea som får lösa knuten.

Detta resultatlösa sökande fick i alla det goda med sig att jag slapp ta fram snickarbyxorna och verktygslådan och kunde ägna mig åt fredagseftermiddagarnas favoritsysselsättningar: att fippla på tangentbordet och dricka whisky.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.