Fortsätt till huvudinnehåll

Osthyveln till användning igenKommunstyrelsen i Mjölby försöker staka ut den ekonomiska kursen för de närmaste fem åren. Det är ingen avundsvärd uppgift den har.

För att få mer kött på benen har styrelsen beställt en Kick Off från kvalificerade ekonomer på Sveriges kommuner och landsting (SKL). Det är en djuplodande analys med grundlig beskrivning av det nuvarande tillståndet och troligt utfall fram till och med 2018.

SKL:s ekonomer har kommit fram till att i Mjölby kommun finns ett sparbehov av mellan 60-80 miljoner kronor per år till och med 2018. Det är främst de mjuka nämnderna, vård, omsorg och skola som gräver djupa hål i den kommunala plånboken.

Det har genom min försorg läckt ut att en skattehöjning är på gång. Om det blir 50 öre per beskattningsbar hundralapp eller en krona återstår att se. Jag är inte övertygad om det räcker.

Så vad är valet? Kännbara besparingar och/eller skattehöjningar?  Återstår att se om den berömda osthyveln från 90-talet kommer till användning eller en köttyxa som brutalt skiljer av en del av samhällskroppen.

Mjölby kommun har sedan några år aktivt jobbat för att öka antalet invånare. Här finns lika många villatomter på Sörby, Karlsund och Olofstorp som finns det tjänstemän och politiker i Stadshuset. Hur detta rimmar med skattehöjningar förstår jag inte. Vem vill flytta till en skattehöjarkommun? Visserligen med goda kommunikationsmöjligheter men ändå?

Den av SKL utförda analysen är en offentlig handling och kan beställas på kommunledningskansliet eller informationsavdelningen. Här kan ni på torr revisorsprosa läsa hur illa ställt det egentligen är.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.