Fortsätt till huvudinnehåll

I politikens gärdsgårdsserieSöndag förmiddag. Soligt väder, lagom varmt. Jag sätter mig på cykeln och trampar ner till församlingshemmet. Tyst och stilla. Ingen kö, inga valsedelsutdelare, inga fotografer, ej heller några prelater. Var fanns Jörgen Oskarsson, Cecilia Vilhelmsson (som bor i närheten) eller Monika Gideskog med den lilla, käcka ljusblå hatten. Bara en f d kommunaltjänsteman som tjurigt vakade över sin tre plastlådor. Tröstade mig med en cykeltur längs Svartån över hästgården Egebylund. Solen lyste över hästar och ängar.

Hemma slog jag på Aftonbladets TV och fick se en annan, mer glamourös politisk värld. Aftonbladet sände direkt från vallokalen i Norra Ängby i Bromma där Jan Björklund bor. ”Nu kommer han, nu kommer han, ropade den unga reportern upphetsat när den lille majoren gjorde entré som en amerikansk presidentkandidat med barn och blomma i följe. Han var klädd i mörkblå kostym och en ful, orange slips. Njut av den här sista uppmärksamheten tänkte jag, nästa gång fotoblixtar fyras av i ditt ansikte är när du tillkännager din avgång.

Känslan av att spela i politikens gärdsgårdsserie förstärktes när jag tittade på Östnytts valvaka och redovisningen av kommunfullmäktigeresultaten. ”I Boxholm är det som vanligt, 52 procent för socialdemokraterna” sa studioreportern Björnstjerna. Den inhyrde statsvetaren Johan Wänström kom med en kort utläggning om hur stark socialdemokratin är i en gammal bruksort. ”Har dom inte bytt kommunalråd för ett tag sedan sa Björnstjerna, men frågan förblev obesvarad för det var ingen som kunde erinra sig Britt-Marie Johanssons namn. ”Johan Birath har spelat en tongivande roll i Boxholmspolitiken i många år, sa statsvetaren. Ingen sa emot.

Redovisningen fortsatte. Flen, Söderköping, Trosa, Eskilstuna, Oxelösund och plötsligt satt Lasse Stjerna i studion tillsammans med sin moderata kommunalrådskollega. Ja, då vet ni att den förre är ju knappast fåordig och tiden rann iväg ytterligare. Kan dom inte redovisa Mjölby nu då, tänkte jag mellan gäspningarna, Nix, Motala, Ydre och Kinda. 01.00 gav jag upp och förlitade mig på Correns resultatredovisning måndag morgon. Inte heller Ödeshög där familjen Oscarsson sköter politiken fanns med.  När Norrköpingsdominerade Östnytt sänder existerar knappast Östergötland väster om Linköping.

Min desperation och känsla av utanförskap växte när jag på måndagsförmiddagen slog på BBC World News. Inte ett ord om det svenska valet. Har inte BBC fattat att Stockholm och Södermalm är det nav världsalltet snurrar omkring?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.