Fortsätt till huvudinnehåll

Jörgen är politikens Zlatan


Ni som följt debatten kring Bemab-huset och dess eventuella rivning har kanske noterat att en förskjutning från sakfrågan mot Jörgen Oskarssons person, bland annat hans dubbla roll som kommunfullmäktiges ordförande och Bostadsbolagets ordförande.
Svår att ta bollen ifrån.

I Corren har fyra kvinnor, som enligt egen uppgift inte är insatta i kommunpolitik, kritiserat den förre kommunstyrelseordföranden (1994-2006) för arrogans och att leda förhandlingarna i en riktning som gynnar den egna sidan. Kvinnorna var chockade över den ton som användes i debatten.

Jörgen Oskarsson var Mjölbys dominerande politiker i mer än 20 år. När man läser dagens intervju förstår man varför. Han är som vanligt väl påläst i detaljer och regelverk och tillbakavisar alla väsentliga påståenden. Något jävsförhållande föreligger inte. Det är väl det som retat alla hans kritiker genom åren, att han till 90 procent haft rätt och är väldigt svår att komma åt med sakargument och därför skjuter in sig på hans uppträdande. Det är som när en försvarare ska komma åt en Zlatan i högform eller kritisk journalist intervjua Carl Bildt (när ska den gubben avgå förresten?).

Jörgen är kommunpolitikens Zlatan.

Att fullmäktiges presidium kallade in ordningsvakter till förra sammanträdet var överdrivet och opsykologiskt. Alla som någon gång besökt en danstillställning vet att vakter provocerar mer än de avstyr bråk. Det visar bara att kommunfullmäktige inte är vana vid ett större antal åskådare. Ett normalt fullmäktigesammanträde samlar tio åskådare och tonläget är normalt.

Sen är det intressant att Håkan Wass på sistone klivit fram som Bemab-gruppens parlamentariska talesman. Under de år Håkan var KD:s gruppledare (2006-2010) hade han sällan något att säga.

Hur går det på tisdag? Vågar inte tippa för man vill väl inte framstå som någon Putte Kock. En sak är säker. Någon ny återremiss blir det inte. Den möjligheten är uttömd.

Jörgen Oskarsson lovar att om inte alla åskådare får plats i salen blir det en videolänk till den rymliga foajén. Va häftigt, precis som på Wimbledonfinalen. Knallhårda servar, fräsande returer, applåder, visslingar och burop!

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.