Fortsätt till huvudinnehåll

Stans lättaste fötterKommunpolitiken blixtrade till i förra veckan när frågan om Bemab-huset skulle avgöras men Franco Sincic (V) desavouerade tillfälligt den heta potatisen genom att begära återremiss i kommunfullmäktige. Nu blir det en ny omgång i kommunstyrelsen innan ärendet återkommer i fullmäktige. Och då hjälper inga återremissyrkanden i världen innan Oskarssons tunga klubba faller. Återstår att se om det blir lika många åskådare vid nästa fullmäktigemöte.

De skarpaste rivningsmotståndarna säger att frågan får effekt på valet om knappt 14 dagar. Det är nog att överdriva frågans betydelse. V, MP och FP tjänar nog bara marginellt på sitt motstånd. Socialdemokraterna får sina modiga 40 procent och Moderaterna sina 20 procent precis som i förra valet och så får småpartierna slåss om resten. Återstår att se om Vänsterns revolt påverkar det framtida samarbetet med Socialdemokraterna?

Nej, jag tror inte det heller. Kristdemokraterna gick med Socialdemokraterna i simhallsfrågan för drygt tio år men var välkomna tillbaka i Alliansen till 2006 års segerval. I kommunpolitiken är partierna mer pragmatiska än ideologiska och glömskans konto är stort.

Tretton dagar återstår till valet och ännu har inte partiet med de största resurserna, Socialdemokraterna, besökt oss här på Krukan. Vem kunde ana att Moderaterna har de lättaste fötterna här i stan?

Vad grundar jag siffrorna på? Jo, jag har kollat valresultaten för 2002, 2006 och 2010. Moderaternas valresultat har pendlat mellan 15,2 och 23,7 med ett snitt på 19,2. Socialdemokraterna har pendlat mellan 39,5 och 43,3 med ett snitt på 41,8 procent.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.