Fortsätt till huvudinnehåll

Porten till vildmarken

Under många år förekom uppgifter i idrottskretsar om att ingen östgötakommun hade så många kilometer elbelysta motionsspår ställt i relation till antalet invånare som Mjölby. Skälet till detta var en fritidschef som förutom att han var en stark man i den kommunala organisationen också var förtjust i svett- och snorsporter.

Om detta påstående klarar en närmare granskning vet jag inte. Det kan ha varit fotbollsspelare som spred det ryktet för inga bollspelare gillar egentligen försäsongsträningen med mycket löpning i skogen. Hursomhelst - den som vill sträcka ut i skogsmiljö saknar inte möjligheter. Väderstad, Mantorp, Skänninge och Västra Harg har spår av god kvalité. Centralorten Mjölby har tre, en som utgår ifrån Lundbyvallen, en vid Skogssjön och en vid Vifolkavallen och det är om den senare dagens kria handlar om.

Skogen utanför Vallen är mark som på kommunalbyråkratiskt språk kallas ”tätortsnära skog vars främsta uppgift är rekreation för tätortens invånare”. Förutom de två spåren finns också en bana för mountain bike. Det finns också en skjutbana för hagelgevär men dess skjuttider har inskränkts kraftigt på senare år. Två och en halvan är ganska beskedlig men har två ordentliga stigningar i närheten av MOK-stugan. Spåret är livligt frekventerad av hundägare.

Det bästa med skogen är enligt min mening att den ger utomordentligt skydd mot blåsten under vinterhalvåret. Det kan blåsa småspik från slätta, det vet ni. På insidan av spåret finns gott om promenadstigar och marken är så välskött att den gränsar till parkstatus.

Tydliga spår av vildsvin.

Vi korsar kraftledningsgatan i ostlig riktning. Vi behöver inte gå många meter förrän vi ser åtskilliga spår av vildsvinens framfart men som de oförvägna trappers vi är avancerar vi framåt. Och vandringen in i de djupa skogarna ger resultat. Trattkantareller i stor mängd toppat med fyra(4) gula, stora, vackra.

Vid hemkomsten kan man med gott samvete i soffhörnet invänta hur Norrköping säkrar nytt kontrakt mot Örebro. Om några dagar bär det ut i det vilda igen. Var lade jag Davy Crockett-mössan nu igen?

Resultatet av utflykten.Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.