Fortsätt till huvudinnehåll

Mjölbys främste löpare har gått ur tiden



En av Mjölbys främsta fri idrottsprofiler, Bertil Källevåg, Eskilstuna, har gått ur tiden i en ålder av 83 år.



Scenen är Folkungavallen en ljummen septemberkväll 1954. På startlinjen för 5000-metersloppet står bland annat Åke ”Ryttern” Andersson, Västerås, Lennart Dillén, Gefle och Bertil Källevåg, Mjölby.

Andersson och Dillén skötte farthållningen i ett jämnt och högt tempo men den unge Mjölbykillen hängde med lätt. När klockan ringde för sista varet ryckte Bertil från sina namnkunnigare konkurrenter under publikens stora jubel. Tiden var 14,34,8 vilket var nytt östgötarekord.

En stjärna var född och i publiken fanns rikstränaren Jösse Holmér som omgående utlovade en plats i den kommande landskampen mot Tjeckoslovakien. Holmér var imponerad av Mjölbygrabbens lätta, naturliga löpsteg. Han tassade fram på stybben, till synes utan större ansträngning.

Källevågs fri idrottskarriär är som tagen ur en novell i Rekordmagasinet. Han växte upp på Skrukeby Källgård i Högby. En kompis, diskuskastaren Hans Linge från Ullekalv, tog med honom till den första träningen på Vifolkavallen. Ensam hade han aldrig vågat sig dit för han var för blyg har han berättat i en tidningsintervju. Bertil gjorde bra resultat både på bana och i terrängtävlingar.

MAI-ledaren Kurt Lidestam tog sig an Bertil med hjälp av Linköpingstränaren Rune Overman och resultaten lät inte vänta på sig för den träningsvillige bonden. Ingen anade då att Bertil skulle fajtas med fri idrottsvärldens verkligt stora som Emil Zatopek. Sportjournalisten var inte sena med att döpa honom till ”Den löpande bonden”, ett namn som hängde med genom hela karriären.

Ett av de mest minnesvärda ögonblicken  var en landskamp mot Västtyskland på Stockholms stadion 1955. Favorit var tysken Hans Schade som drog upp ett högt tempo och körde slut på Åke ”Ryttern” Andersson och lagkamraten Walter Konrad Bertil vägrade att vika sig och hans insats tände publiken som skanderades hans namn i en mäktig talkör. Hans krafter var tillräckliga för att knäcka tysken med en patenterad långspurt. Tid 14,15,0.

En summering av karriären visar 23 landskamper, tre SM-guld och 15 DM. Hans namn och kontakter förde in MAI i den fina idrottsvärlden och underlättade för föreningen att locka de stora stjärnorna till de många galorna på Vifolkavallen. Han hade många anbud från många andra föreningar men blev moderföreningen trogen.

-Det är med stor sorg och saknad vi mottar budet om Bertils bortgång. Han var vår främste löpare genom tiderna och såg till att Mjölby var ett namn att räkna med i fri idrottssammanhang, säger MAI:s förre ordförande Tommy Isacsson som träffade Bertil Källevåg för sista gången i samband med föreningens hundraårsjubileum 2012.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom