Fortsätt till huvudinnehåll

Mjölbys främste löpare har gått ur tidenEn av Mjölbys främsta fri idrottsprofiler, Bertil Källevåg, Eskilstuna, har gått ur tiden i en ålder av 83 år.Scenen är Folkungavallen en ljummen septemberkväll 1954. På startlinjen för 5000-metersloppet står bland annat Åke ”Ryttern” Andersson, Västerås, Lennart Dillén, Gefle och Bertil Källevåg, Mjölby.

Andersson och Dillén skötte farthållningen i ett jämnt och högt tempo men den unge Mjölbykillen hängde med lätt. När klockan ringde för sista varet ryckte Bertil från sina namnkunnigare konkurrenter under publikens stora jubel. Tiden var 14,34,8 vilket var nytt östgötarekord.

En stjärna var född och i publiken fanns rikstränaren Jösse Holmér som omgående utlovade en plats i den kommande landskampen mot Tjeckoslovakien. Holmér var imponerad av Mjölbygrabbens lätta, naturliga löpsteg. Han tassade fram på stybben, till synes utan större ansträngning.

Källevågs fri idrottskarriär är som tagen ur en novell i Rekordmagasinet. Han växte upp på Skrukeby Källgård i Högby. En kompis, diskuskastaren Hans Linge från Ullekalv, tog med honom till den första träningen på Vifolkavallen. Ensam hade han aldrig vågat sig dit för han var för blyg har han berättat i en tidningsintervju. Bertil gjorde bra resultat både på bana och i terrängtävlingar.

MAI-ledaren Kurt Lidestam tog sig an Bertil med hjälp av Linköpingstränaren Rune Overman och resultaten lät inte vänta på sig för den träningsvillige bonden. Ingen anade då att Bertil skulle fajtas med fri idrottsvärldens verkligt stora som Emil Zatopek. Sportjournalisten var inte sena med att döpa honom till ”Den löpande bonden”, ett namn som hängde med genom hela karriären.

Ett av de mest minnesvärda ögonblicken  var en landskamp mot Västtyskland på Stockholms stadion 1955. Favorit var tysken Hans Schade som drog upp ett högt tempo och körde slut på Åke ”Ryttern” Andersson och lagkamraten Walter Konrad Bertil vägrade att vika sig och hans insats tände publiken som skanderades hans namn i en mäktig talkör. Hans krafter var tillräckliga för att knäcka tysken med en patenterad långspurt. Tid 14,15,0.

En summering av karriären visar 23 landskamper, tre SM-guld och 15 DM. Hans namn och kontakter förde in MAI i den fina idrottsvärlden och underlättade för föreningen att locka de stora stjärnorna till de många galorna på Vifolkavallen. Han hade många anbud från många andra föreningar men blev moderföreningen trogen.

-Det är med stor sorg och saknad vi mottar budet om Bertils bortgång. Han var vår främste löpare genom tiderna och såg till att Mjölby var ett namn att räkna med i fri idrottssammanhang, säger MAI:s förre ordförande Tommy Isacsson som träffade Bertil Källevåg för sista gången i samband med föreningens hundraårsjubileum 2012.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.