Fortsätt till huvudinnehåll

The first lady of Skänninge

Birgitta GunnarssonNu när dimmorna lättat och Mjölbys socialdemokrater har fått tummen ur kan det finnas plats att reflektera över de personförändringar i toppen som valresultatet har gett upphov till.

Den stora vinnaren är Birgitta Gunnarsson © som fått posten som kommunstyrelsens vice ordförande. Det är en maktposition som bland annat omfattar den viktiga posten som personalutskottets ordförande. Bra utdelning för ett parti som fått 7,5 procent av rösterna och tre mandat i kommunfullmäktige. Någon liknande post har inte partiet haft sedan Sten-Åke Andersson var omsorgsnämndens ordförande under den borgerliga perioden 1991-94 och då var partiet större. Birgittas mamma Marianne Karlsson nådde inte lika långt i kommunalpolitiken men hon var ju riksdagsledamot i flera år. Därmed kan vi konstatera att Birgitta är Skänninges first lady.

Om Tommy Engback(KD) fått ett motsvarande ”golden handshake” återstår att se.

Valresultatet innebär att Thony Anderssons(S) period som heltidspolitiker bara blev fyra år. Men långe Thony dyker säkert upp som nämndordförande någonstans när valberedningen gjort sitt jobb.

Vad tycker den förlorande sidan då? Oppositionsrådet Monika Gideskog mejlade i går:

Det blev som vi alla anade men inte ville tro …Moderaterna har varit tydliga med att vi ville ha kvar Alliansen, vi har haft en bra samverkan i 8 år. Jag vet inte vilket ord som jag ska använda, beklaga, besviken, arg, ledsen … Vilket fall blir det väldigt konstigt…först kompisar i 8 år sittandes bredvid oss sedan ska de sitta mitt emot.
Hjärnan förstår men inte hjärtat.”

Fullt förståeligt formulerat av en som tvingats sitta på avbytarbänken utan möjlighet att påverka spelet på planen.

Om du tycker att jag använder många referenser till idrotten i min blogg beror det kanske på att jag just nu läser Alex Fergusons memoarer. Han berättar mycket om den ilska och vanmakt han kände när resultatet gick honom och Manchester United emot. Men fotbollsspelare behöver bara vänta en vecka på möjlighet till revansch.

För politiker dröjer revanschen fyra långa år.


Kommentarer

  1. Thony Andersson säger att hans tid som förste vice ordförande varade i två år och uppdraget var på 50 procent. Beklagar felet. Thony vet inte om valberedningen har något nytt uppdrag åt honom i den nya organisationen.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

"Bitterhet är inte min grej"

  J ohan Birath lämnar politiken definitivt den 1 mars. På lördagen avsade han sig samtliga uppdrag för socialdemokraterna. Johan har haft ledande uppdrag för sitt parti i många år och bland människor i och utanför Boxholm sågs han som Britt-Marie Johanssons självklara efterträdare, men en medlemsomröstning i partiet röstade fram Claes Sjökvist, kultursekreterare i Tranås, som partiets främsta företrädare. Valresultate t ställde all planering på ända och fick till följd av Britt-Marie Johansson sköt upp sin planerade pensionering i somras. Men nu har alltså Johan nått vägs ände åtminstone vad partipolitiken beträffar. Johan Birath har en spännande bakgrund. Började som valsverksarbetare, vidareutbildade sig till lärare och forskare. Han har skrivit såväl skönlitterära verk som flammande protestartiklar mot ysteriets nedläggning och är flitigt anlitad som föredragshållare i historia. De östgötska bibliotek, församlingshem och bygdegårdar, som inte haft besök av Johan, är lätt rä

"Åk till Linköping - skit i Mjölby"

                                                                             Användbar till mycket. K ommunal marknadsföring är inte lätt särskilt inte som orten ifråga inte har något att visa upp. Ett av de mer udda inslagen i min journalisttillvaro i Mjölby var kampanjen ”Åk till Linköping – skit i Mjölby”. Och den historien från 1982 är värd att berätta. En av de anställda på fritidskontoret ansåg att Mjölby hamnat i bakvatten när det gällde jakten på turister i konkurrens med övriga kommuner i västra länsdelen. Hans tankegång var inte originell men klarsynt. Ett stort antal resenärer passerade genom kommunen på E 4 och denna mäktiga potential utnyttjades inte. Vi måste hitta ett sätt att få åtminstone tio procent av de förbipasserande att stanna till. Vilka är de mest grundläggande behoven hos förare och passagerare? Jo, alla blir nödiga förr eller senare. Särskilt om man färdats 35 mil.   Ett utedass med vidhängande informationstavlor byggdes i Väderstad. Sagt och gjort.