Fortsätt till huvudinnehåll

Har professorn en dold agenda?

Samhällsplanering är svårt men intressant. Sedan några år tillbaka pågår en trend där kommunerna tävlar om att erbjuda villatomter vid vatten. Till och med Mjölby, som knappast är någon sjö- och stapelstad, har lyckats hitta några tomter med utsikt över Svartån. Även Motala, Vadstena och Boxholm följer trenden. De nya tomtplanerna möts inte sällan av protester från områdets etablerade villaägare som inte vill ha nya grannar. ”Not in my backyard”.

I Tranås-Posten pågår en intressant debatt om villkoren för villaproduktion. Kommunen planerar för 35 nya tomter (upp till 250 kvm stora villor) varav åtskilliga med sjöutsikt på ett 14 hektar stort område längst ut på Norraby. Nedtagningen av skog har inletts. I förra veckans nummer kritiserade Per Milberg, professor i ekologi, kommunens beslut. Han och hans syster äger ett sommarhus vid Skoboviken vilken varit i släktens ägo sedan 1940. Han och hans familj har tillbringat åtskilliga somrar här.

Milbergs kritik skjuter in sig på främst två saker. Han anser att han slår vakt om alla medborgares rätt till den här skogen som strövområde och ger inte mycket för Tranås satsning på sjötomter. Det andra är att kommunen jagar höginkomsttagare som kan bygga villor.

”Det känns olustigt att man värderar människor lika när man vill ha den här typen av medborgare. Kommunerna ska finnas till för alla, det är en väsensskillnad från hur det var när jag växte upp”, säger Per Milberg till tidningen.

Jag blir en aning misstänksam över professor Milbergs uttalande. Är han den naturvän han utgör sig för eller är han bara en privilegierad medborgare som i kraft av sina akademiska meriter vill ge ytterligare tyngd åt sina argument för att slippa ny bebyggelse inpå knuten?

Och varför lägger skribenten Peter Åkesson så stor vikt vid Millbergs yrke? Hade artikeln fått lika stort utrymme och svarta rubriker om hans yrke varit svarvarens och han tillbringar sina arbetsdagar på Strömsholmen? Jag vet inte.

Kommunens byggnadschef Ingemar Bok svarar på kritiken i senaste numret av TP. Naturvärdena i området ska besvaras som strövstigar för allmänheten. En del kommer att göras för att bevara strövstigarna på ett naturligt och bra sätt. Från början var antalet tomter större, men efter fynd av rödlistade arter i skogen, bland annat en orkidé, minskades antalet. Så långt byggnadschefen Bok. På den mer politiskt inriktade frågan om kommunen endast jagar höginkomsttagare ges inget svar. Men den frågan är väl upp till kommunstyrelsens ordförande att besvara?

Tranås-Postens chefredaktör Jan Justegård svarar:

Attraktiva tomter har blivit ett begrepp här i Tranås under senare år. Det aktuella området i Norraby är nu ute på samråd, och som lokaltidning vill vi vara en bro mellan medborgare och beslutsfattare i kommunledning. Och den här synpunkten från Per Milberg ansåg vi vara av stort allmänt intresse.

Vill poängtera att Milberg flera gånger under intervjun underströk att han inte kommer med sin kritik för egen vinnings skull, som sommarstugeägare.

Att han är professor i ekologi har i sammanhanget betydelse. Det lägger extra tyngd åt hans värnande om naturen. Hade han varit professor i exempelvis statskunskap hade det inte haft någon betydelse i det här sammanhanget.

När det gäller den politiskt inriktade frågan angående höginkomsttagare så var kommunstyrelsens ordförande på semester i samband med att vi publicerade artikeln. Vi kommer till senare utgåva, förhoppningsvis få en kommentar från kommunstyrelsens ordförande.

Jan Justegård

chefredaktör Tranås-Posten

Kommentarer

  1. Jan Holmbom, vd för Tranås United har kommenterat.

    Intressant och tankeväckande, Jacob. I Tranås råder det politiskt koncensus runt tillväxtmålet att Tranås ska bli 20.000 invånare 2025. I dagens bostadssituation kostar det lika mycket att producera ett hus i Danderyd som i Pajala. Däremot baserar sig lånemöjligheterna till husbygge och husköp helt och hållet på de aktuella marknadsvärdet på respektive plats. Och marknadsvärdet sätts utifrån priserna på den sk begagnatmarknaden. I tranås är snittpriset på en begagnad villa 1,2 miljoner SEK. I dag får man låna 85% av marknadsvärdet. För att kunna få till villabebyggelse utanför storregionernas områden måste detta ske i attraktiva lägen för att överhuvudtaget få till en möjlig finansiering. Vad gäller Tranås har detta mycket tydligt belysts i en utredning och rapport gjord av Evidens, Stockholm. Ett av målen med utredningen var att få finansmarknaden att se på Tranåsmarknaden mera utifrån olika områden istället för som brukligt att sätta likhetstecken mellan hela kommunen och marknaden.

    En av de slutsatser som drogs i rapporten var att ju större och dyrare nyproduktion desto längre flyttkedjor — dvs desto fler invånare fått tillgång till en förbättrad boendesituation. Något som alltså främjar inflyttning till alla typer av boendeformer i Tranås, vilket skapar förutsättningarna för en ökad inflyttning och befolkningstillväxt.

    http://www.tranasunited.co​m/arkiv/nyhetsarkiv/fastig​hetsmarknadenitranas.5.6d8​54c3312f55ab699f80003795.h​tml

    Att Milberg värnar sina tasseoråden för de få dagar han befinner sig på sitt Sommarparadis är förståeligt men Tranås kan inte bygga hela sin framtid på att konservera ett tillstånd som enbart tilltalar Milberg. Tvärtom så är befolkningsökningen en förutsättning för att Tranås ska kunna överleva som kommun. Det är ingen hemlighet att förståsigpåare som Boverk och SCB spår sotdöden för orter som Tranås. Det är det som vi vägrar att acceptera. Det är därför Tranås har sitt tillväxtmål och det är därför Tranås, tillsammans med Jönköping och Habo är de enda kommunerna i Jönköpings län som växer.

    För övrigt så fäktar Milberg vidare. Jag mailar dig en insändare från gårdagens Tranås Tidning där Milberg startat en ny front under rubriken ”Tranås kommun skövlar strövområde”.

    Effektsökeriet rörande höginkomsttagare är just effektsökeri och kanske i värsta fall fiske i grumligt vatten. Om berörda personer bemödat sig att sätta sig in i Evidens rapport om Fastighetsmarknaden i Tranås, besökt något av de presentationer som gjorts av rapporten hade han kanske bättre förstått den rådande situationen. Men de var kanske upptagen av fiske på annat håll.

    SvaraRadera
  2. Kommentar till Jan Justegård:
    Det var just Milbergs upprepade försäkran att han inte var ute i eget intresse som gjorde mig misstänksam. Många års erfarenhet har lärt mig att egenintresset ljuger sällan.

    Anders Jacobsson

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och