Fortsätt till huvudinnehåll

Underbara inkonsekventa Mjölby kommun

Städning ingick uppenbarligen inte i avtalet.

Underbara inkonsekventa Mjölby kommun. Tre unga män har fått Tekniska kontorets uppdrag att dekorera gångtunneln under Kungsvägen vid Dackeplan. Du kan beskåda resultatet idag. Det rör sig om grafitti men målarna vill inte använda det ordet för det associerar till klotter läser jag i lördagens Corren.

Frågan har diskuterats tidigare. 2003 tog ett par unga män kontakt med dåvarande kommunalrådet Jörgen Oskarsson och föreslog ett legalt klotterplank i Mjölby – det kallas free walll på deras språk – med förebild i Norrköping .

Tillåt mig att citera min egen artikel i Corren 2003-01-07.

-- Jag har träffat ett par av killarna och det är ingen tvekan om att de är seriösa representanter för grafittikonsten. Men var går gränsen mellan grafitti och förfulande klotter? Jag är rädd att detta kan inspirera till ännu mer klotter på stan, säger Jörgen Oskarsson.

-- Jag har hört mig för om de här killarna skulle vara intresserade av en lokal inomhus, men det har inte fallit i så god jord. Det ligger kanske i sakens natur att man vill visa upp sina färdigheter utomhus.

-- Sedan tror jag inte att grafitti är lika uppskattat hos den breda allmänheten som hos de killar jag diskuterat med.

Oskarsson gjorde inte vågen direkt men var beredd att föra informella diskussioner med sina gruppledarkolleger i kommunstyrelsen. Som jag minns blev resultatet av dessa diskussioner ett avslag.

Men nu har kommunen ändrat sig. För vad är denna tunnel om inte ett rejält tilltaget klotterplank?

Tunneln är omskriven i Corren långt tidigare. På 1980-talet förekom flera dödsolyckor på denna plats. Flera boende på närbelägna Kungshögahemmet föll offer för bilismen när de korsade Kungsvägen. Olyckorna förbryllade kommunens styrande och diskuterades vid ett sammanträde i kommunfullmäktige. Sikten är god på raksträckan och varför föredrog man att korsa vägen istället för att använda tunneln? Någon ledamot trodde att alla ljus i korsningen Kungsvägen-Smålandsgatan bländade bilisterna som kom västerifrån. En annan var irriterad. Kommunen hade gjort precis som Vägverkets föreslagit men ända inträffade dessa svåra olyckor? Svaret blev att ingen gamling orkade/ville klättra i dessa branta trappor och var rädda för våld.

Kommunen gav upp och byggde ett signalreglerat övergångsställe och olyckorna upphörde. Medborgarna beter sig inte alltid så rationellt som kommunen önskar.

Och nu har tunneln blivit en free wall. Är målningarna vackra? Tja, inte vet jag. Gå dit och se efter själv.

Efter ett besök på platsen där jag sett avspärrningarna, skräpet och ogräset som vuxit genom betongen slås jag av en konspiratorisk tanke: har Tekniska kontoret hänvisat killarna till en tunnel som få använder?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och