Fortsätt till huvudinnehåll

Minns Motalaborna Barbro Klint?


Personer från min uppväxttid i Motala dyker upp var man minst anar. Filantropen Barbro Osher, svensk honorär generalkonsul i San Francisco, var den som höll i torsdagens sommarprogram. Fadern var överstelöjtnant Klint som under 1950-talet var direktör på Göta Kanalbolag och Barbro var näst äldst i en syskonskara på fyra flickor. Som medlem i kanalbolagschefens familj tillhörde hon den lilla stadens överklass även om ordet inte uttalades högt.

Jag har inga minnen av Barbro för hon är nio år äldre än jag men min yngsta syster Margareta var klasskamrat med Barbros syster Kay i Östra skolan och berättade om interiörer från det Klintska hemmet i kanalbolagets hus i hamnen. Likheten med Bror Snickarns tvåa på Storgatan var inte påfallande, om vi säger så.

I programmet berättade Barbro inget som sin uppväxt i Motala utan det handlade mest om flygrädsla, somrarna på morfar bankdirektörens ö i Stockholms skärgård, arbetet som ordförande i två penningstinna stiftelser med uppgift att stödja kultur och medicinsk forskning och svårigheterna att som medelålders finna sig tillrätta i vardagslivet i USA tillsammans med tonårig dotter. Samt problem att komma överens med svärmor. Om allt detta berättade hon på ett sakligt sätt utan emotionella övertoner.

Barbro Osher lever ett liv som vi vanliga dödliga endast får se på film. Enligt Aftonbladet har hennes två stiftelser givit bidrag på sammanlagt 700 miljoner dollar i USA och Sverige. När maken Bernhard Oshers 80-årsdag firades i San Francisco underhöll tenoren Placido Domingo. Bernhard Osher är en selfmade affärsman som via familjens järnhandel tjänat enorma pengar på fastigheter, ett zoo, en nöjespark och värdepappershandel på Wall Street. Föräldrarna var judar som flydde till USA från 30-talets pogromer i Minsk.

Men sommarstugan på 70 kvadratmeter på Värmdö har hon behållit.

Fler medienoteringar. Correns chefredaktör Charlotta Friborg skriver idag apropå kungahuset att offentliga ämbeten inte ska ärvas. Hon är alltså republikan. Mycket har hänt på Corren sedan majoren Ridderstads tid.

I samma tidning skriver Per Bergsten att LHC:s match mot Djurgården den 3 september i Mjölby blir den sista. Statusen på European Trophy ska höjas och då duger det inte att spela i bonnarenor med plats för 400 åskådare. Bergsten tycker att arrangörerna gör rätt. Jag tycker tvärtom. LHC borde göra fler PR-turnéer i länet för lagets popularitet är inte grundmurad utanför Linköping. Puffen på sidan B 1 ”LHC devalveras av att spela i Mjölby” retar nog upp en och annan lokalpatriot. Kanske ett antal huliganer får för sig att mula redaktör Bergsten vid nästa besök i VMP Group Arena..?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och