Fortsätt till huvudinnehåll

Mjölbys information: Bra eller dålig?

Internet är ett effektivt medium för snabb och säker information. Därför tog jag mig en titt på hur Mjölby kommun använder hemsidan för att informera kommuninvånarna. Kommunstyrelsen brukar kallas kommunens regering. Här tas alla viktiga beslut, exempelvis sådana som rör stora investeringar. Därför sökte jag upp kommunstyrelsen för att läsa protokollen. Det senaste var från ett möte den 27 april! Det måste väl ha hållits möten senare än så?

Däremot är resultatet bättre för kommunfullmäktige. Det senaste protokollet, 16 juni, är faktiskt med.

Jag fortsätter genomgången med kultur- och fritidsnämnden. Jodå, sammanträdet den 16 juni är med. Social- och omsorgsnämndens senaste möte finns också med. Det artar sig. Service- och entreprenadstyrelsen sköter sig också bra men utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har tydligen inte haft något sammanträde sedan 12 april. Förskole- och skolnämnden har också redovisat sitt senaste sammanträde i juni.

Miljönämnden sköter sig exemplariskt även om § 50 i juni månads protokoll, som handlar om två tjänstemäns undersökning av livsmedelshanteringen i Mjölby och Boxholm, är fattig på information. Inte ett ord om hur livsmedelsaffärer och restauranger sköter sitt arbete.

Byggnads- och räddningsnämnden redovisar sammanträdestider och reglemente men några protokoll lyckades inte jag hitta.

Ett blandat resultat alltså och gänget i toppen (kommunstyrelsen) är bland de sämsta. Jag vill inte tro att man medvetet försöker dölja information utan tror att det är andra faktorer som är orsaken. Eller att ledamöterna varit upptagna av roddträning.

Överhuvudtaget är dock informationen om vad som händer i stadshuset torftig. Jag undrar till exempel vad som händer med den stora tomma kvarnbyggnaden på Magasinsgatan, vad händer med skjutbanorna som lär vara uppsagda från sina arrenden och hur ska kommunen fira 40-jubileet? Jag har på omvägar fått höra att det senare arrangemanget går av stapeln i september.


Detta kan man läsa i Mjölby kommuns informationspolicy antagen av kommunfullmäktige 2007-09-25

Att ge medborgarna lättillgänglig information om rättigheter, skyldigheter, kommunens tjänster samt vilka beslut kommunen fattar.

Mjölby kommuns webbplats www.mjolby.se är tillgänglig för alla dygnet runt och innehåller aktuell och korrekt information. Informationen ska vara lätt att förstå för medborgarna.

Kommentarer

  1. Jag tycker du är lite orättvis nu Anders, ledamöterna lägger inte ut några protokoll, det gör tjänstemän. Och på Kommunstyrelsens förvaltning som det numer heter så har det varit en hel del omsättning på personal, så jag tror mer att det beror på det.
    Kvarnbyggnaden är inte heller kommunens ansvar, även om vi naturligtvis följer vad som händer med den. Det är Lantmännens byggnad och de som sköter den saken.
    Vi har inget att dölja, så det är en fråga som naturligtvis skall förbättras.

    SvaraRadera
  2. Om man ska åstadkomma en förbättring så går man på huvudet i organisationen. Det är min erfarenhet. Visst formellt ligger ansvaret för kvarnen på Lantmännen men det måste ändå ligga i kommunens intresse att åstadkomma en snabb lösning.
    Omsättning på personal etc, ja det är mycket som kan skyllas på det. Om jag t ex av misstag glömmer att betala en vattenräkning dröjer det inte många dagar innan påminnelser, extraavgift och hot om inkasso dyker upp. Då är inte toleransen så stor från kommunens sida. Jag vet, för jag har själv råkat ut för det.
    Om det ska vara någon mening med informationen på hemsidan kan ju inte varje nämnd/förvaltning köra sitt race. Några lägger ut protokollen när det passar dem, någon skiter ju i att lägga ut protokoll överhuvudtaget. Läs Kommunikationspolicyn som du själv var med och antog i september 2007.

    SvaraRadera
  3. Sedan jag skrev ovanstående har det hänt en del. Idag (tisdag 16 augusti) har kommunstyrelsen lagt upp protokollen för maj och juni månads sammanträden. Men hos utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden och byggnads- och räddningsnämnden har inga förändringar skett.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och