Fortsätt till huvudinnehåll

Donald Trump vs. Vattenfall


Eftersom jag är yrkesskadad kastar jag mig över alla sorters tidningar. Den här historien har jag hittat i Byggvärlden.

Byggmiljardären Donald Trump bygger ett jättestort golfprojekt vid den skotska kusten, norr om Aberdeen. På 500 hektar byggs golfbanor, hotell, villor, restauranger och en golfakademi till ett värde av 10 miljarder kronor med invigning sommaren 2012. Donald Trump är betagen i den skotska kusten som han tycker är världens vackraste.

Men ett problem har blåst upp vid horisonten. Ett konsortium bestående av bland annat Vattenfall Wind Power UK vill bygga en vindkraftpark med turbiner på upp 10 MW, dubbelt så stora som dagens största turbiner. Ny teknik ska prövas för anslutning till distributionsnätet, lagring av vindenergi etc. En nätt liten investering på fyra miljarder kronor.

Det tilltalar inte Donald Trump. ”De har lovat mig att inga vindkraftverk ska förstöra utsikten”, säger han i en intervju med The Guardian. Vilka ”de” är nämns inte i artikeln men jag förmodar att han menar skotska myndigheter.

Den som lever får se om det är turistindustrin eller kraftindustrin som avgår med segern. Söker en referens i min egen lilla värld och minns att norr om Ombergs GK vid Vättern finns några vindkraftverk, men de stör inte mig eller mina polare för vi har fullt sjå med att hålla koll på den lilla bolluslingen.

Själv är jag lite fascinerad av Donald Trump. Men av andra skäl. Hans självförtroende är nämligen obegränsat. För några månader sedan muckade han gräl med självaste president Obama. Och hans frisyr är av ett slag som kräver bygglov.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och