Fortsätt till huvudinnehåll

Ödeshög är länets golfhuvudstad



Ödeshög är länets golfhuvudstad. Här finns 3,6 golfhål per 1 000 invånare. I andra änden av tabellen finns länets näst största kommun Norrköping med 0,58 hål. Det behöver inte betyda att Norrköpingsborna saknar möjlighet att slå på den lilla vita bollen.
Jag tagit mig friheten att granska antalet golfhål jämfört med invånarantalet. Länets tre största kommuner hamnar längst ner på listan (se tabell).
En lek med siffror? Javisst, men ger kanske ändå en grov uppfattning om framtiden. Många invändningar kan göras. Orternas sociala och ekonomiska struktur skiljer sig åt och spelarens klubbtillhörighet behöver inte alltid motsvara bostadsadressen. Det senare är för övrigt bekräftat i en undersökning som förbundet genomfört. Somliga väljer den klubb som ligger närmast sommarstugan.
Ödeshög (Omberg) ligger bäst till och har få medlemmar men desto fler greenfeegäster. Omberg är ingen traditionell klubb utan mer en turistanläggning typ Ekerum på Öland.
I andra ändan på skalan ligger Norrköping på 0,34 men det förklaras av att Norrköpingsborna är många i Söderköpings GK och även Finspång har ett stort antal Norrköpingsbor i sin matrikel.
Motala har inget överutbud av golfhål men har plats för fler medlemmar och dito medlemsintäkter. Av erfarenhet vet jag att ganska många Motalabor är medlemmar i Vadstena.
Mjölby ligger som vanligt nära länsgenomsnittet och har även många medlemmar från Linköpings kommuns västra delar (Vikingstad, Sjögestad, Malmslätt etc). Mjölby behöver inte fler golfbanor de närmaste åren.
Slutsatsen är att Östergötland är väl tillgodosett med golfbanor oavsett var banorna är placerade eller var de stora befolkningscentra finns. Som läget är idag är utbudet något större än efterfrågan. Vesterbys konkurs för några år sedan var ett varningstecken. Lägg därtill att du har nära till Tranås, Wiredaholm och Jönköpingsregionen inom en timmes bilresa samt Askersund och Kumla i nordväst. Söker du dig till Vätterns västra strand inom finns fler högklassiga banor att tillgå utan alltför lång bilkörning.
Jag kan inte låta bli att göra en jämförelse med turisttäta Halland. Där har två klubbar gått i konkurs de senare åren, Flädje GK och nu senast Bäckavattnets GK. Den ekonomiska regeln om balans i utbud och efterfrågan går aldrig att sätta ur spel.
Fem klubbar (Mjölby, Motala, Vreta Kloster, Tranås och Söderköping) har valt att bilda allians som innebär ett närmare sportsligt och ekonomiskt samarbete med möjlighet till gratis spel på varandras banor. Jag tror att liknande initiativ tas i framtiden även om samarbetsformerna kan skifta.
Kommun

Antal hål

Invånare

Hål/1 000 invånare








Ödeshög

18

5000

3,6









Söderköping
27

9000

3









Vadstena

18

7000

2,6









Boxholm

9

5000

1,8









Åtvidaberg
18

12000

1,5









Mjölby

36

25000

1,4









Finspång

27

21000

1,3









Valdemarsvik
9

8000

1,1









Kinda

9

10000

0,9









Linköping
108

150000

0,7









Motala

27

40000

0,7









Norrköping
75

130000

0,58









Genomsnitt




1,6









Pay and play-banor är undantagna i räkningen. Den 13:e östgötakommunen, Ydre, saknar golfbana.
















































Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och