Fortsätt till huvudinnehåll

Nej, Bockarp hade inte blivit bra

Visst är Miskarp en trevligare plats än ...
... än den nedlagda soptippen på Bockarp.

Idag, tisdag, avslutas golfsäsongen på Miskarp med oldboystävlingen Östgötatouren. Därmed sätter vi punkt för banans 25:e säsong innan gula löv, regn och snö tar över helt under några månader.
Samtidigt läser jag i tidningen att kommunen brottas med problemet giftig slam på den nedlagda Bockarpstippen i andra änden av Mjölby. Och kan ni tänka er, det var på Bockarp som Mjölby GK först tänkte bygga sin bana för 29 år sedan.
Jag jobbade i Boxholm 1982 när jag blev kontaktad av några golfentusiaster med blivande ordföranden Stefan Svärdell i spetsen som ville presentera sina planer på en golfbana i Mjölby. Fyra personer poserade med klubbor i händerna och mötet resulterade i en fyrspaltig artikel med dito bild. Planerna var blygsamma. Svärdell tänkte sig en korthålsbana på den gamla tippen. En fullängds 18-hålsbana fanns inte på kartan vid denna tidpunkt.
Men tanken var väckt och projektet rullade vidare med den energiske Stefan Svärdell vid taktpinnen. Kommunen sa nej till Bockarp och för ett ögonblick tappade projektet styrfart. Men så skedde en öppning. Miskarps ägare Sven Johansson hade läst i Corren om klubbens problem och erbjöd sig att arrendera ut marken. Sven tänkte sig att trappa ner yrkestillvaron med en anställning som greenkeeper.
1986 öppnade niohålsbanan för spel och det blev en succé och alla spelsugna kunde inte tas emot på niohålsbanan. Ny kontakt togs med kommunen och de nio skogshålen arrenderades på fördelaktiga villkor. I augusti 1989 invigdes 18-hålsbanan officiellt av Ingemar Johansson och resten är historia som det brukar heta i sådana här sammanhang.
Så här med facit i hand kan man bara tacka en lycklig stjärna för att Bockarpsplanerna inte realiserades. En korthålsbana skulle naturligtvis inte klara den stora anstormningen av golfsugna Mjölbybor. Och andra.
Jag har skrivit det förr och skriver det gärna igen: Många förtjänstfulla personer har dragit sitt strå till stacken men utan Stefan Svärdells energi, uppslagsrikedom och kontaktnät hade inte golfbanan blivit verklighet. Stefan avled 2003, sörjd och saknad av många goda vänner i Mjölby.
Östtourens A-klass vanns av Lennart Jacobsson, Landeryd, 72 slag netto före Bertil Wettergren, Omberg, på samma resultat (sämre hcp). B-klassens vinnare blev Yvonne Rajfors, Vadstena, 69 netto. Håkan Jonsson, Vreta, tvåa på 71 slag netto. Tävlingen samlade totalt 110 deltagare. Seniorerna utgör ryggraden i svensk golf.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och