Fortsätt till huvudinnehåll

Kalla kalkyler över stora arenor

Inget arenabygge i miljardklassen men väl en ny konstgräsplan för dryga fyra mille på Vallen.

Dan Persson heter en intressant bloggare på sajten Idrottens Affärer. Han har i något år dömt ut bygget av två nya jättearenor i Stockholm och nu har SvT Sport hakat på med en serie reportage i ämnet. Ekonomen Persson har konsekvent hävdat att det saknas ett publikunderlag för sådana kolosser och att driftkostnaderna för Nationalarenan i Solna hamnar på skattebetalarnas nota (Solna stad) många år framöver. Svenska Fotbollförbundet som också är delägare förbrukar dagens egna kapital på 5,5 år. Det saknas 7-8 miljoner Stockholmare för att klara två sådana arenor menar Dan Persson.

Direktörerna för arenorna framstår som naiva optimister i intervjuerna när reportern ställt frågor med Dan Perssons kalla kalkyler som utgångspunkt.

Jag tror Dan Persson har rätt. Glöm inte att 1980-talets skrytobjekt Globen gick i konkurs omgående något år efter öppningen. Idag spelar inte ens AIK och Djurgården där utan föredrar det 50 år gamla Johanneshov. Om det är hyreskostnaden eller storleken som avskräcker har aldrig framgått i medierna.

Riktigt samma problem har inte Mjölby kommun. Kommunen och dess idrottslag spelar inte i samma ligor storleksmässigt, ekonomiskt eller sportsligt och det är ingen som drömmer om att stora publikmassor ska bära kostnaderna utan det blir skattebetalarnas lott. Men det är OK för tyngdpunkten ligger på bredd- och ungdomsidrott.

Framtidsplaner saknas inte. Den nya idrottshallen i Skänninge (30 miljoner kr) ligger i pipelinen och i måndags inleddes ombyggnaden av Vifolkavallen till konstgräsplan (4,2 miljoner kr). Lagom till jubileumsåret ska de gultröjade ta den nya planen i besittning. När detta är klart har kommunens samtliga tätorter tillgång till konstgräsplan. Den senaste var en sjumannaplan i Väderstad.

Jag är lite förvånad över att Mjölby kommun tagit till sig konstgräsplanerna så snabbt, men vet bakgrunden. En kommun har inte så mycket emot investeringar i sig om man tror att driftskostnaderna minskar i framtiden. Men jag tycker att man gett upp för tidigt. Hos Weibulls och Svalöv pågår intressant forskning om köldhärdiga, nya grässorter. Penn A 4 heter en kanadensisk grässort som börjar växa vid 3-4 graders jordvärme mot normalt 7-8 grader och som prövats på svenska golfbanor i cirka tio års tid med gott resultat.

I våras såg jag Kalmar-AIK på nya Guldfågeln Arena – en av de mysigaste fotbollsarenor jag besökt – och såg till min glädje att de hållit fast vid naturgräs. Men så har beslutsfattarna varit kloka nog att engagera de verkliga experterna för mattans skötsel – banpersonalen på Kalmar GK.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

Vifolkavallen förblir Vifolkavallen?

För två år sedan gjorde Mjölby AI en förfrågan hos Kultur- och fritidsnämnden om möjligheten satt sälja arenanamnet till en kommersiell sponsor. Nämnden var positiv till detta men ställde upp en rad villkor, bland annat att Vifolkavallsområdet inte fick försvinna som begrepp i stadsbilden. Enligt förvaltningschefen Ulf Johansson har inte MAI hört av sig sedan dess och han förmodar att ärendet runnit ut i sanden. Så är det inte riktigt om man ska tro MAI:s ordförande Sven Montelius. Han svarar så här på ett mejl: ”Vi är väldigt glada och tacksamma över att ha fått möjligheten till detta och vi har under arbetat för att få till detta. Vi har ännu inte lyckats men var nu i vår nära att knyta ihop säcken med en partner. Som du förstår så är det inte vilken partner som helst som kan ta sig an den nivå av partnerskap som vi tänker oss med att sälja arenanamnet, det handlar även mycket om timing och att arbeta in konceptet under en längre tid. Vi är fortsatt optimistiska och tror att vi kom