Dan Persson heter en intressant bloggare på sajten Idrottens Affärer. Han har i något år dömt ut bygget av två nya jättearenor i Stockholm och nu har SvT Sport hakat på med en serie reportage i ämnet. Ekonomen Persson har konsekvent hävdat att det saknas ett publikunderlag för sådana kolosser och att driftkostnaderna för Nationalarenan i Solna hamnar på skattebetalarnas nota (Solna stad) många år framöver. Svenska Fotbollförbundet som också är delägare förbrukar dagens egna kapital på 5,5 år. Det saknas 7-8 miljoner Stockholmare för att klara två sådana arenor menar Dan Persson.
Direktörerna för arenorna framstår som naiva optimister i intervjuerna när reportern ställt frågor med Dan Perssons kalla kalkyler som utgångspunkt.
Jag tror Dan Persson har rätt. Glöm inte att 1980-talets skrytobjekt Globen gick i konkurs omgående något år efter öppningen. Idag spelar inte ens AIK och Djurgården där utan föredrar det 50 år gamla Johanneshov. Om det är hyreskostnaden eller storleken som avskräcker har aldrig framgått i medierna.
Riktigt samma problem har inte Mjölby kommun. Kommunen och dess idrottslag spelar inte i samma ligor storleksmässigt, ekonomiskt eller sportsligt och det är ingen som drömmer om att stora publikmassor ska bära kostnaderna utan det blir skattebetalarnas lott. Men det är OK för tyngdpunkten ligger på bredd- och ungdomsidrott.
Framtidsplaner saknas inte. Den nya idrottshallen i Skänninge (30 miljoner kr) ligger i pipelinen och i måndags inleddes ombyggnaden av Vifolkavallen till konstgräsplan (4,2 miljoner kr). Lagom till jubileumsåret ska de gultröjade ta den nya planen i besittning. När detta är klart har kommunens samtliga tätorter tillgång till konstgräsplan. Den senaste var en sjumannaplan i Väderstad.
Jag är lite förvånad över att Mjölby kommun tagit till sig konstgräsplanerna så snabbt, men vet bakgrunden. En kommun har inte så mycket emot investeringar i sig om man tror att driftskostnaderna minskar i framtiden. Men jag tycker att man gett upp för tidigt. Hos Weibulls och Svalöv pågår intressant forskning om köldhärdiga, nya grässorter. Penn A 4 heter en kanadensisk grässort som börjar växa vid 3-4 graders jordvärme mot normalt 7-8 grader och som prövats på svenska golfbanor i cirka tio års tid med gott resultat.
I våras såg jag Kalmar-AIK på nya Guldfågeln Arena – en av de mysigaste fotbollsarenor jag besökt – och såg till min glädje att de hållit fast vid naturgräs. Men så har beslutsfattarna varit kloka nog att engagera de verkliga experterna för mattans skötsel – banpersonalen på Kalmar GK.
Kommentarer
Skicka en kommentar