Fortsätt till huvudinnehåll

Kyrkan och golfbanan mitt i byn

Golfklubb och äldreboende tillsammans, så praktiskt.
Kristoffer Wingerstad slår ut.
Mats Jacobsson slår ut på 18:e som är banans karaktärshål.

Bilen rullar på smala och slingriga vägar österut mot kusten. Loftahammar och dess niohålsbana är målet för vår fredagsresa.
Jag kör in i byn och rattar mot en byggnad som ser ut ett äldreboende. Har vi kommit rätt? Jodå, Loftahammars golfklubb är hyresgäst i äldreboendet. En rymlig shop, omklädningsrum och kanslilokaler ryms i en hörndel av byggnaden. Bakom äldreboendet breder parkeringsplats och golfbana ut sig. På andra sidan syns kyrktornet. Kyrkan och golfbanan mitt i byn.
Ute på banan finns nio välskötta hål (banlängd 5 800 meter) med rejäla stigningar på och mellan hålen. Somliga är riktigt långa par fyror, men banan kan inte klassas om svår tack vare breda fairways och generösa landningsytor. Fast det ska erkännas att en hård och byig vind ställde till problem för vår treboll. Banan har förstås fått sin beskärda del av regn denna höst.
Loftahammar har 2 000 permanenta invånare men invånarantalet mångdubblas när sommarstugefolket flyttar in och trycket på banan ökar. Hur fungerar nio hål då, frågar vi vår värd Kristoffer Wingerstad, som är uppvuxen på orten men numera medlem i Flemminge. Ganska bra svarar han. Många av medlemmarna nöjer sig med nio hål men det finns också en särskild bollränna för att gå ut på tian (ettan). Många föredrar att spela tidig morgon eller sen kväll när tidsbokningen har upphört. Nio hål är helt ok. Vad är det för naturlag som föreskriver 18 hål varje gång du besöker en golfbana?
Spelet då? Mats var ytterligt nära ett HIO på det 145 meter långa 16:e och svor en ramsa när bollen strök förbi höger hålkant. Men birdien var given från knappt en meter. Mats haft ett tiotal bra HIO-lägen genom åren men ingen har studsat i. Han har inte samma tur som faderskapet.
Sammanfattning: En angenäm bekantskap i säsongsepilogen. Hit återkommer vi gärna nästa sommar. Om du söker kombinationen golf och båtliv är Loftahammar perfekt.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och