Fortsätt till huvudinnehåll

"Jag äter bara skinka och ägg"

Sven Tumba är död och alla medier har sina historier om den snacksalige och utåtriktade gamängen. Och visst var han unik som idrottsman; ishockeyspelare och fotbollsspelare med landslagsmeriter, vattenskidåkare och banbrytare för golfsporten i vårt land. Han var ett nationalmonument.

När Tumba lade rören på hyllan slog han sig på vattenskidor och turnerade land och rike runt med sitt sällskap. En klassiker är historien om när sällskapet kom till Motala en fin junikväll för en uppvisning i Motalaviken, men den slutade illa för legendaren som vurpade på det enorma skitberg som slickade ytan en bit utanför fyren (Detta var innan bygget av Karshults reningsverk). Jag har berättat historien tidigare (21 oktober 2010) och Tumba stod i timmar under hotellduschen.

Under 70- och 80-talen gjorde han åtskilliga besök på Motala Golfklubb. Vid ett tillfälle höll jag och en kund på att avsluta en sen lunch på Statts sommarmatsal när Tumba stormade in, följd av hustrun och en fotohandlare som hette Tommy Sjölin och som haft äran att hämta Tumba i Stockholm med sitt sportflygplan. Hovmästaren skred fram och föreslog inkokt Vätternröding. ”Nej, sa Tumba, jag vill ha skinka med ägg och stekt potatis eller hur Mona?” Hovmästaren och fotohandlaren trugade och tjatade om den ädla fisken både tre och fyra gånger men Tumba stod på sig. ”Jag äter inget annat än skinka och ägg”, sa han högt med adress mot vårt bord. Han hade inget till övers för de sociala konventioner som kräver att man äter ”fin mat” när man blir bjuden på hotell.

På kvällen var det dags för spel i nio hål och det var en stor skara som följde hans väg mellan greenerna och han spelade bra. Men på dåvarande 15:e hålet (145 meter) med i stort sett bara greenen som landningsyta gick bollen rätt ut i skogen till höger. Efter mycket letande hittades bollen och han kunde med viss möda chippa in den på greenen. ”Jag har hösnuva och nyste precis innan jag slog till. Hade aldrig missat annars”, deklarerade den glade Tumba och publiken förlät honom gärna.

På 80-talet vann han en Pro-Am i Motala som jag bevakade för Correns räkning. För övrigt en av de få tävlingar han vann som professionell. Bollgeniet Tumba hade märkligt nog svårt med puttarna.

Det var på ett annat plan han gjorde golfen de största tjänsterna. Det var han som låg bakom golfens stora expansion på 80-talet och han introducerade också proffsgolfen med Scandinavian Enterprise Open (föregångare till dagens Scandinavian Masters) och såg till att dåtidens stora stjärnor spelade tävlingsgolf i vårt land. Jag såg SEO på Vasatorp 1980 med en makalös sista rond av Greg Norman (64 slag) och två tävlingar spelades i Linköping 1981 och -82 där bland annat Seve Ballesteros var en av spelarna. Tumba överdrev kraftigt publiksiffrorna på tävlingarna men journalisterna återgav hans version utan att ifrågasätta siffrorna. Han var redan då en ikon i den svenska idrottsvärlden. Han startade också Tumba Line med produkter inom golfkläder och -klubbor men märket fick aldrig något riktigt genomslag på marknaden.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och