Fortsätt till huvudinnehåll

Bohmans dribblingar med hovet


Idag ska jag försöka bidra till helgglädjen efter bästa förmåga genom att återberätta en historia om Gösta Bohman som jag läst i Republikanska föreningens tidskrift Reform. Ursprungligen finns historien i Per Ahlmarks memoarer ”Gör inga dumheter medan jag är död”.

Hösten 1976 har borgerligheten vunnit valet efter 44 års socialdemokratiskt maktinnehav. Folkpartiet hade fått 11 procent och var regeringens minsta parti. Per Ahlmark skulle ändå bli vice statsminister vilket gav moderatledaren Gösta Bohman bekymmer, dock inte av politisk karaktär. Nej genom sin position skulle Ahlmark nämligen bli nr två i hovets rangrulla efter statsminister Torbjörn Fälldin. Ordningen i rullan avgör hur fin placering man får vid hovets middagar. Bohman var besvärad över sin tredjeplacering.

”Jag vill gärna att du byter plats med mig på hovets rangrulla, sa Bohman till Ahlmark. Per Ahlmark hade inte en aning om hovrullan var för något och brydde sig inte det minsta om han var nr två eller tre på listan. Däremot var han generad å Bohmans vägar:

”En vuxen karl som bryr sig om sådana skitsaker: hur man sitter vid bordet eller i vilken ordning man vandrar in på slottet. Och denna bagatell samma dag som vi gör oss reda att styra Sverige- efter 44 å”, skriver Ahlmark.

Ahlmark gick Bohman till mötes på denna punkt och Bohman sprang överförtjust iväg för att informera statsministern. Bohman var vid detta tillfälle 65 år gammal, ny ekonomiminister, hade varit partiledare för Moderaterna i sex år och partiledare i 18 år. Ändå förödmjukade sig denna distingerade politiker inför sin 30 år yngre kollega för att få komma lite närmare de kungliga huvudpersonerna vid hovets middagar.

Sen vet vi hur det gick för den första regeringen Fälldin.

Vilhelm Moberg har skrivit i sin bok ”Därför är jag republikan”: ”Jag har sett högt bildade personer mista sin mänskliga värdighet inför en kunglig person. Kungadömet frammanar några av människans mest förödmjukande egenskaper, Begäret att få stå i gunst hos de höga, ivern att få umgås med dem, den böjda ryggen inför överheten. Kungligheten får undersåtarna att förnedra sig själva”.

Jag hoppas och tror att dagens moderatledare har en annan inställning till hovets ceremoniel men helt säker är jag inte. Reform är för övrigt en mycket läsvärd tidning.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Mordet på Lagmansgatan

Det var i fönstret närmast dörren knivmannen tog sig in. S omliga händelser i vardagslunken för en tidningsreporter etsar sig fast i minnet. Som det mord som inträffade på Lagmansgatan i Mjölby för drygt 30 år sedan. Mordet ägde rum en ljummen torsdagskväll i september 1983 i ett hus granne med Vasaskolan. En medelålders kvinna och hennes manliga sällskap tittade på Sportnytt och fyllde i veckans V 65-kupong. Vardagsfriden bröts när en man klättrade in genom det halvöppna, lågt belägna fönstret beväpnad med en brödkniv. Kvinnan och mannen flydde ut på gården där kvinnan blev upphunnen och nerstucken med flera knivhugg. Hennes sällskap flydde åt ett annat håll och larmade polisen. Kvinnan förblödde av sina skador. Knivmannen och kvinnan hade tidigare haft en relation men kvinnan hade avbrutit förhållandet, okänt av vilket skäl. Det blev inget spaningsmord utan polisen grep mannen vid Svartån i centrala Mjölby ett par timmar senare. Han hade på sig något som verkade

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

340 år med släkten Ehrenkrona

Norra gaveln av Hulterstad. Hulterstads takstolar fullkomligt bågnar av Ehrenkronska släkttraditioner. Sammanlagt 340 år har 13 generationer styrt på gården och den nuvarande ägaren Carl-Erik Ehrenkrona (f-49) är den sjunde generationen i obruten följd. Den har aldrig varit ute till försäljning på den fria marknaden utan vandrat vidare genom arv och släktförbindelser. En feodal tradition utan motstycke i Mjölbytrakten. På övre våningen av Hulterstad hänger porträtt på samtliga ägare med hustrur från generalen Jakob Burensköld till och med överstelöjtnanten Carl Erik Hjalmar Ehrenkrona. Andra kända adelssläkter i annalerna är Gyldenklou, Burensköld och von Schwerin. Den förste Ehrenkrona som bodde på Hulterstad var hovstallmästare Erik Philip Gammal Ehrenkrona. Han tillträdde 1781. Han var brorson till riksrådet Karl Gustaf Gammal Ehrenkrona som var gift med Ulrika von Schwerin. Hulterstad ligger några kilometer söder om Mjölby i Svartåns dalgång mellan ån och