Fortsätt till huvudinnehåll

Kristallkulan är felslipad


I journalistiken räcker det numera inte med att berätta om vad som hänt utan man ska också förutsäga vad som händer. Särskilt tydligt är detta inom sportjournalistiken men det är inte alltid bollen eller pucken studsar som experterna säger. Kristallkulan är felslipad.

Inför säsongen 2012 har Real Göteborg storsatsat och skruvat upp förväntningarna ordentligt. En av grundpelarna i detta bygge är Pontus Farnerud, en 32-årig Landskronapåg som spelat flera år i Bundesliga. Denne Farnerud är, kunde vi läsa, en hejare på att plocka upp bollar på den egna planhalvan och slå en bredsida till en lagkamrat placerad 10-15 meter högre upp i banan. För detta viktiga arbete har han en lön som vanliga knegare bara kan drömma om. Konstigt att varken Hamrén eller Lagerbäck plockat med denne superspelare i landslaget?

Ni vet hur det börjat för IFK Göteborg. Två raka torsk, noll poäng. Nu har inte Göteborg fått den välförtjänta kritiken utan domaren Martin Hansson har fått största uppmärksamheten för en feldömd hands. Trots att TV-bilderna omöjligen kan visa hur bollen tar på kroppen så är alla medier överens om att domaren gjort en tabbe. Och ställd inför pressen har han erkänt sitt misstag och gjort en pudel som annars är förbehållen politiker. Om vi gör tankexperimentet att det var en Norrköpingsback som råkat ut för en likadan felbedömning, hur hade det sett ut i tidningarna då? Jag kan garantera att rubrikerna var mindre och färre, möjligen med undantag för Corren och NT. Storstadsklubbarna lever sitt liv i massmedia, de mindre klubbarna ett annat. Eller som en redigerarkollega uttryckte en annan sida av saken för många år sedan: ”Chefredaktörer andas en tunnare luft”.

Snoka behöver inte be om ursäkt för sin trepoängare. Det är fortfarande tillåtet att ställa sig i vägen när motståndarna brassar på i straffområdet.

Eftersom jag är östgöte gläds jag åt Åtvidaberg och Norrköpings tabellposition så länge det varar. Men jag har varit med tillräckligt länge för att veta att de också kan få ett avgörande domarmisstag emot sig. 28 omgångar återstår.
Den hämningslösa optimismen i tidningarna är ett annat kapitel. Inför den första VM-kvalmatchen mot Holland var Sportbladet sanslöst optimistiska och frågan var bara hur många mål Zlatan skulle göra. Att Holland inte förlorat en tävlingsmatch på Amsterdam Arena på decennier bekymrade inte de glada gossarna på Bladet. Det är tur att läsarnas minne är kortare än skribenternas.

Det sämsta som kan hända inför EM i Ukraina är att Sverige spelar en träningslandskamp och vinner stort för då är kvällstidningarna framme och tar ut ett EM-guld i förskott. Minns när Sverige slog Finland i en betydelselös träningslandskamp med 6-0 eller liknande och sedan åkte till VM i Italien 1990. 1-2, 1-2, 1-2. Svenska landslag slår bäst ur underläge. Det är ett axiom.

Hur är det ställt på hemmaplan med den tidning som jag jobbat på i många år, Corren? Ja, det fanns en tid när alla Linköpingslag oavsett idrott vann serien i förskott men den yngre generationen sportjournalister är mer sansade. Visserligen var ju LHC ett finallag i september men det var nog F:a Helber & Hemlin som själva hissade upp flaggan i högsta masten. Och vi vet hur det gick. Där också.


Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

De okända miljardärerna på slätten

Bakom denna oansenliga fasad döljer sig ett av länets med välmående bolag.   Cloetta, Biltema och Saab är välkända i Östergötland. Men kännedomen om Runsvengruppen i Skänninge som äger varuhuskedjan ÖoB är mindre. Trots att koncernen är en veritabel pengamaskin för sina ägare. ÖoB säljer livsmedel, husgeråd, verktyg, penslar och trädgårdsredskap för nästan fyra miljarder kr per år. Den butik som inom kort öppnas i Linköping blir den hundrade i ordningen. Runsvengruppen och Biltema har två saker gemensamt. De är inte börsnoterade och håller en låg profil gentemot massmedia. Biltema fyller 50 i år och jubileumsartikeln i Corren skrevs utan att Sten-Åke Lindholm uttalade sig överhuvudtaget. Även Runsvens ägare håller distansen till medierna. Delvis beroende på en 30 år gammal historia när polisen gjorde en gryningsräd mot bolagets huvudkontor och beslagtog bokföringshandlingar för att företaget var misstänkt för varusmuggling. Påslakan hade deklarerats som vindskydd

Störst och bäst, minst och sämst

Hur är det ställt med parkeringarna i vår lilla stad? Jag kollar de centralt lokaliserade livsmedelsbutikerna. Vilken dag passar bättre för mina undersökningar än en onsdag före påsk? Detta är ingen undersökning av butikernas sortiment, bemötande eller pris utan möjligheten att parkera utan hjärtat i halsgropen. Vi börjar med den värsta nämligen Willys. En liten yta där man klämt in ett stort antal parkeringsplatser. Många skymda vinklar och vrår och stor risk för sammanstötningar som leder till plåtskador och uppslitande gräl. Den platsen undviker jag. Närbelägna takparkeringen över Gallerian fungerar bra sedan bilisterna börjat följa köranvisningarna. Stor och rymlig fast jag är försiktig när jag passerar hörnet vid frisersalongen. Skymd sikt åt höger. ICA på andra sidan ån har ingen stor parkering men är sällan full. Parkeringen sluttar ner från Kyrkogatan och därför har man överblick. Dessutom finns en parkering under själva affärslokalen. Lidl har inga stora ytor men det finns al

Trafikverket vill riva - Mjölby kommun nekar

Byggnämnden i Mjölby nekar Trafikverket att riva en omformarstation från 1930-talet och som togs ur bruk 2004. Det är andra gången som Byggnämnden nekar rivningslov. Omformarstationen ligger på Egebylundsvägen 3 mellan södra stambanan och linjen Mjölby-Hallsberg. Trafikverket anser att byggnaden är en fara för allmänheten och att det framgår i Trafikverkets regeringsuppdrag att byggnader som inte längre används ska avvecklas. Stadsbyggnadskontoret som berett ärendet för Byggnämnden har motsatt uppfattning . Vid den nyligen utförda byggnadsinventeringen klassades den som en byggnad med högt kulturhistoriskt värde enligt 8 kap. 13 § plan- och bygglagen. Omformarstationen är värdefull ur järnvägsvägshistorisk synvinkel då den visar på elektrifieringen av det svenska järnvägsnätet och som banade väg för det moderna Sverige men även påbörjade slutet för ångloksepoken. Stadsbyggnadskontoret anser att stationen är en viktig identitetsmarkör för Mjölby som knutpunkt för järvängen. Det allmänna